Cementa får, trots avslag i Mark- och miljööverdomstolen, förlängt tillstånd att bryta kalk på Gotland. Det står klart sedan Moderaterna valt att ställa sig bakom regeringens proposition i riksdagen.
– Lagförslaget kan eventuellt ge lite andrum så att den omedelbara krisen kan undvikas – jag säger eventuellt för regeringen har fått stenhård kritik från flera instanser. Jag har faktiskt svårt att i modern tid hitta hårdare kritik än den Ibrahim Baylan och regeringen fått från Lagrådet, säger Lars Hjälmered (M).
Han lyfter risken med att ett förlängt tillstånd kan överklagas till Högsta förvaltningsdomstolen – där det sedan på nytt kan bli stopp.
– Jag vet inte om den kommer att hålla i domstol, men jag hoppas innerligt att den gör det.
V: ”Ett hastverk”
Ett parti som däremot säger nej till lagförslaget är Vänsterpartiet:
– Vi tycker att det är ett hastverk. I en väldigt komplicerad fråga har man gett remissinstanserna och också riksdagen otroligt kort tid på sig, säger Elin Segerlind, miljöpolitisk talesperson för partiet.
Även hon pekar på kritiken från flera remissinstanser, och menar att det är ett allvarligt problem att det inte är klarlagt vilka eventuella miljörisker fortsatt kalktäkt kan innebära.
– Det märkte vi också tydligt i regeringens presskonferens. Man pratade ingenting alls om vilka konsekvenser det kan få för miljön eller grundvattnet – man har helt enkelt inte svar på de frågorna.
”Lagt alla sina cementägg i en cementkorg ”
Segerlind menar också att ansvaret för en eventuell cementbrist – vilket är anledning till att regeringen så snabbt tagit fram en proposition och att flera oppositionsparter kommer att rösta ja – ligger hos Cementa.
– Vi kommer även framåt behöva ha alternativ till den struktur vi har, men Cementa har i dag i princip monopol på tillverkningen och den ställningen använder de nu för att indirekt pressa regeringen att ändra lagen.
– I backspegeln borde inte Sverige lagt alla sina cementägg i en cementkorg på Gotland.