Vänsterpartiets toppkandidat Malin Björk har hållit hög profil när det gäller EU-parlamentarikernas ekonomiska ersättningar. Därför blir också väljarnas dom hård efter SVT:s rapportering om att hon tagit ut omkring en miljon kronor i traktamente trots att hon bor i Bryssel.
Enligt SVT/Novus EU-väljarbarometer backar partiet hela 3,9 procentenheter jämfört med för en månad sedan och skulle få 7,2 procent om det vore val i dag.
– Debaclet kring Malin Björk är en av orsakerna, för vi kände ju medvinden innan. Många har uttryckt att ”jag kan inte rösta på Vänsterpartiet när ni tar ut de där pengarna”, säger gruppledaren Linda Cighén (V) kommunfullmäktige i Solna.
V: Folk är osäkra
Partisekreteraren Aron Etzler (V) anser däremot att det är för tidigt att dra några slutsatser av uppståndelsen kring Björks ersättningar. Han menar att det är många osäkra väljare och att det kan bli snabba förändringar mellan olika mätningar.
– Folk är osäkra och bestämmer sig sent och det har vi också utgått ifrån i vår valplanering, säger Etzler.
En annan kandidat och parlamentariker som varit i blåsväder är Sverigedemokraternas Peter Lundgren. Han erkände i veckan att han tafsat på en kvinnlig partikollega.
Strax innan det uteslöt partiet fjärdenamnet Kristina Winberg under uppseendeväckande former. Det har däremot inte påverkat partiet på något negativt sätt enligt mätningen. Sverigedemokraterna skulle bli näst största parti och få 16,2 procent.
Partiledaren Jimmie Åkesson är osäker på om uppståndelsen ändå kan få effekt på väljarstödet på söndag.
– Det är väl själva syftet med att en sådan här sak kommer nu, en vecka före valet. Sen om det blir så eller inte, det återstår att se, säger Åkesson.
M går framåt
Ett parti som ökar är Moderaterna. Partiet går fram 3,3 procentenheter jämfört med i april och får 15,9 procent. Det är något mer än valet 2014, ett val som betraktades som ett rejält misslyckande för partiet.
– Det är jätteroligt naturligtvis. Det bekräftar den känsla jag har i kampanjen nu. Det är stort engagemang och vi har fört in sakfrågor i den här kampanjen. Konkreta sakfrågor som EU och Sverige kan hjälpas åt att lösa. Det tror jag att många människor uppskattar, säger partiledaren Ulf Kristersson (M).
Novus undersökning – parti för parti
Moderaterna: 15,9% (+3,3 %)
Liberalerna: 5,2% (-0,1 %)
Centerpartiet: 8,6% (+1,2 %)
Kristdemokraterna: 9,9% (+0,2 %)
Socialdemokraterna: 23,5% (-1,3 %
Vänsterpartiet: 7,2% (-3,9 %)
Miljöpartiet: 10,7% (+0,1 %)
Sverigedemokrater: 16,2% (+2,5 %)
Feministiskt initiativ: 1,1% (0,0 %)
Enbart förändringarna för M och V är statistiskt säkerställda, övriga ligger inom felmarginalen.
Om undersökningen:
Novus intervjuade 2 456 personer på telefon och sms under perioden 6-22 maj. Svarsfrekvensen var 52 procent.