VId sitt sommartal i Umeå gick Vänsterpartiets ledare Jonas Sjöstedt hår åt den rödgröna regeringen. Foto: Pontus Lundahl , TT

Vänsterattack mot regeringen Löfven

Uppdaterad
Publicerad

Under sitt sommartal i Umeå attackerade Vänsterpartiets ledare Jonas Sjöstedt flera gånger Socialdemokraterna och statsminister Stefan Löfven.

– Jag undrar vad det är för klassresa Löfven är ute på, sade han.

Vänsterpartiet föreslår också ”semestertillägg” för studenter, billigare tandvård och fortsätter att kräva sex timmars arbetsdag.

Vänsterledaren gick till frontalangrepp på regeringen. Han talade om ökade inkomstskillnader och menade att det i dag finns 187 miljardärer på Djursholm som vunnit på regeringens politik.

– Om vi fortsätter som nu har skett så kommer vi att passera USA:s inkomstskillnader någon gång under 2030-talet, sade Jonas Sjöstedt (V).

Val 2018 – #dinröst

– Jag undrar ibland vad det är för klassresa som Stefan Löfven är ute på, fortsatte han.

”Semestertillägg för studenter”

Sjöstedt nämnde tre förslag, bland annat ett ”semestertillägg” för studenter.

– Även studenter ska kunna ta ledigt och kunna vila några veckor på sommaren, istället för att flänga mellan extrajobb och oroa sig för hur det ska gå ihop.

För varje tio veckors studiemedel som söks så vill partiet ge en veckas extra studiebidrag i juni, sade Sjöstedt. Enligt TT innebär det att studenterna få en extra utbetalning på 1 584 kronor.

V vill även att Centrala Studiestödsnämnden (CSN) ska arbeta mer aktivt för att förhindra att studenter hamnar hos kronofogden när de inte klarar att betala sina studieskulder, till exempel genom att tidigt ta kontakt och göra upp en avbetalningsplan.

Partiet vill också sänka förseningsavgifterna till CSN , bygga ut studenthälsan och öka anslaget till studentkårerna.

Förslagen som är riktade till studenter kostar omkring en miljard kronor.

”Alla ska ha råd att laga tänderna”

Vänsterpartiet vill även skapa ett fullt utbyggt högkostnadsskydd för tandvård.

– Alla ska ha råd att laga sina tänder, sade Jonas Sjöstedt.

Gammal stridsfråga

Vänsterledaren lyfte även fram partiets gamla stridsfråga – sex timmars arbetsdag.

– 1970 kom lagen om 40 timmars arbetsvecka. Det är många år sedan.

– Åtta timmars arbetsdag är en hundra år gammal idé. Sex timmars arbetsdag är framtiden, sade Sjöstedt.

Han sade att Vänsterpartiet vill ta det första beslutet om en förkortning av ”normalarbetstiden” under nästa mandatperiod.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2018 – #dinröst

Mer i ämnet