Vaccin mot apkoppor erbjuds nu till fler tack vare en ny metod. Foto: TT

Vaccin mot apkoppor kan ges till fler

Uppdaterad
Publicerad

Virussjukdomen apkoppor fortsätter att spridas men ett nytt sätt att ge vaccin gör att detta räcker till fler personer. Nu rekommenderar Folkhälsomyndigheten alla i riskgrupp att vaccinera sig i förebyggande syfte.

Genom att bara sticka in vaccinsprutan i överhuden, i stället för som tidigare djupare under huden, kan en mindre dos ge tillräckligt skydd. Det tillgängliga vaccinet, som hittills varit en bristvara, räcker då till att behandla betydligt fler personer.

-  Även om vi fortsatt har en brist på vaccin mot apkoppor kan fler nu erbjudas vaccination, säger Folkhälsomyndighetens generaldirektör Karin Tegmark Wisell.

Därför går myndigheten nu ut med rekommendationen att alla individer som har en påtagligt förhöjd risk att exponeras för apkoppor bör vaccinera sig.

Bredare användning

Tidigare riktades rekommendationen till dem som via smittspårning konstatats haft nära fysisk kontakt med personer som insjuknat i apkoppor.

– Det är glädjande att vi nu kan rekommendera även en bredare användning och att fler personer kan få förebyggande behandling.

Vaccinets effektivitet är ännu inte fullt klarlagd, och det har tidigare inte använts brett. Men efter tidigare beslut från den europeiska läkemedelsmyndigheten EMA sker detta alltså nu.

Läker ut

Apkoppor är vare sig särskilt smittsamma eller farliga och läker oftast ut av sig själva utan sjukhusvård. I undantagsfall, där immunförsvaret är nedsatt, kan de dock orsaka allvarliga komplikationer. I juli klassades virusspridningen av WHO som ett internationellt hot mot människors hälsa som krävde samordnade insatser.

Virusets utbredning har tidigare varit begränsat till Central- och Västafrika men i våras började fall dyka upp även utanför dessa områden. Inte minst i storstäder i Europa och Nordamerika. I början av augusti hade 111 fall av apkoppor konstaterats i Sverige.

Viruset överförs vid nära hudkontakt med en smittad person. Enligt Folkhälsomyndigheten har spridningen i det nu aktuella utbrottet nästan uteslutande skett mellan män som har sex med män.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.