I Sverige har antalet fästingar ökat kraftigt de senaste 20 åren och även spridits i norra delen av landet.
Kostnaden för grundvaccinet är 1.000 kronor eller mer, beroende på var vaccinationen sker. Därefter behöver skyddet fyllas på med en vaccinationsdos, som kostar 350 kronor, var tredje år.
För dyrt, anser flera familjer som SVT Nyheter varit i kontakt med.
”Orolig för min dotter”
– Vi avstår för att det är för dyrt. Men jag är orolig för min dotter eftersom att hon älskar att leka med hundar och katter, säger Emelie Gustavsson.
Hon bor i Småland, och spenderar stora delar av sommaren tillsammans med sin dotter och sambo i ett högriskområde. Hon hade gärna sett att hela familjen vaccinerat sig, och tycker att vaccinet bör subventioneras.
– Man tänker ”det händer inte mig”, och är det då dyrt att vaccinera sig tänker man ännu mer i de banorna. Jag tycker att man ska öka medvetandet om hur vanligt det är i riskfyllda områden och sänka kostnaderna för vaccinet i hela landet, säger hon.
Forskare: ”Subventionera”
Flera röster menar att vaccinet bör subventioneras i högriskområden, bland andra Socialdemokraterna och klimat- och hälsoforskaren Elisabet Lindgren, vid Karolinska institutet.
– Där man infört subventionering och gjort vaccineringen billigare eller helt gratis har man sett tydlig effekt. Fler har låtit vaccinera sig. Så har det blivit i till exempel Österrike och på Åland, säger Elisabet Lindgren och fortsätter:
– I dag kostar det omkring 1.000 kronor per person för de tre sprutor som krävs. Det blir ganska kännbart för en barnfamilj. Dessutom måste man ta en ny spruta efter fem år för att vaccinet ska verka.
Hon påpekar att TBE-vaccinet inte ger några biverkningar som till exempel vaccin mot influensa.
Elisabet Lindgren gästar Aktuellt i kväll klockan 21.00, därefter kommer hon att svara på frågor om TBE och vaccin i en chatt på svt.se.