Här är toppkandidaterna i EU-valet
Vad ska jag rösta på?
Om du är osäker på hur du ska rösta kan du ta hjälp av SVT:s EU-valkompass, som är till för att hjälpa dig navigera i EU-valet 2024. Den tar ungefär tio minuter att göra.
En valkompass är ett digitalt verktyg som kan hjälpa väljare att hitta det politiska parti eller den kandidat som bäst matchar deras egna åsikter och värderingar.
Så röstar du på valdagen
Var ska jag gå? På ditt röstkort står det vilken vallokal du ska rösta i samt när vallokalen öppnar på valdagen.
Du ska ha fått hem ditt röstkort via posten senast den 22 maj.
Om du inte har möjlighet att rösta i din vallokal, kan du rösta i en lokal för förtidsröstning som har öppet på valdagen den 9 juni. Den går att hitta på Valmyndighetens hemsida.
Vad ska jag ta med mig? Du behöver ha med dig en id-handling när du röstar. Men om du inte har en id-handling kan en annan person, som är över 18 år, intyga din identitet. Personen som intygar behöver visa id.
Det är inget krav att ha med röstkortet på valdagen men det underlättar för att vara säker på att du röstar i rätt vallokal.
När ska jag vara klar? Söndagen den 9 juni är den sista dagen du kan rösta på, alla lokaler i Sverige stänger klockan 21.00.
Får jag rösta? Den som har rösträtt i EU-valet 2024:
- Har fyllt 18 år senast på valdagen den 9 juni.
- Är svensk medborgare och är, eller har varit, folkbokförd i Sverige.
- Är medborgare i något av EU:s medlemsländer, folkbokförd i Sverige och har anmält sig till röstlängden senast den 10 maj.
- Mer info för EU-medborgare i Sverige finns hos Valmyndigheten.
Inför valdagen sprids ofta felaktig information om EU, var källkritisk för att inte råka gå på myterna om EU.
När du är inne i valbåset
Hur röstar jag?
Du kommer att få ett tomt valkuvert av en arbetare strax utanför valbåset. Inne i båset finns alla partiers valsedlar, du väljer det parti du vill rösta på och stoppar det partiets valsedel i valkuvertet samt sluter kuvertet. Observera att du kan rösta på en enskild kandidat om du vill.
Var noggrann med att inte förväxla valkuvertet med ditt röstkort, de ser olika ut och är tydligt märkta.
Hur kryssar jag en kandidat?
Du kan välja att rösta på ett parti eller på en specifik person på partiets valsedel. Genom att personrösta kan du påverka vilken kandidat som kryssas in i Europaparlamentet.
Ingen kandidat är garanterad att bli vald utifrån sin placering på valsedeln – antalet personröster avgör vem som väljs in.
För att personrösta kryssar du i namnet för en kandidat eller skriver namnet på kandidaten på valsedeln.
Valdeltagandet i årets EU-val ser ut att bli högt, det kan påverka partiernas platser i parlamentet.
När du kliver ut från båset
Vad gör jag med kuvertet?
När du har förseglat ditt valkuvert tar du med dig det till en av valarbetarna som ofta sitter vid ett bord i lokalen, du kan alltid fråga vem som helst som arbetar där, var du ska gå om du blir osäker. Framme vid bordet kommer du att ge ifrån dig ditt röstkort, ditt valkuvert och legitimera dig med ditt ID.
I vissa fall har du redan gett ifrån dig ditt röstkort och legitimerat dig till en valarbetare när du gick in i lokalen.
Arbetaren lägger synligt din röst i en stor låda där alla valkuvert samlas för att skickas i väg till rösträkning – sedan är du klar.
Det är inte ovanligt att man lägger sin röst på ett parti som driver en specifik fråga i EU. Visste du att svenskarna generellt skattar klimatfrågan högre än andra EU-länder?
Så hittar du valresultatet
När kan jag se resultatet i EU-valet?
Rösträkningen börjar omgående, redan vid 23.00 på söndagen kommer de första preliminära röstsiffrorna att meddelas. Du kan följa hela valvakan med liveuppdateringar av valresultaten på Svt.se.
Här kan du även se hur det röstades i kommunen där du bor, och vilka partier som gick framåt eller backade i jämförelse med förra EU-valet som hölls 2019.
Alla EU-länders röster räknas samtidigt, vissa tidiga resultat kan vara mer intressanta än andra eftersom kan ge en fingervisning till hur slutresultatet blir. Som t.ex. Belgiens resultat.
Lär dig mer
Om du vill veta mer om vad EU-valet egentligen handlar om och hur det påverkar EU-parlamentet kan du läsa i SVT:s större guide.