Hör vad Emil Broberg (V) och Anita Jernberger (L) vill göra åt de långa köerna till barn- och ungdomspsyk Foto: SVT

Digital vård eller höjd skatt?

Uppdaterad
Publicerad

Brist på personal, inställda operationer och brist på vårdplatser. Larmsignalerna har duggat tätt från den Östgötska sjukvården de senaste åren. Ovan på det finns nu ett sparbeting på 100-tals miljoner kronor. Liberalerna och Vänsterpartiet vill lösa sjukvårdens utmaningar på helt olika sätt när de möts i SVT Östs valduell.

Den styrande fyrklövern i Region Östergötland, där Liberalerna ingår, har lagt ett sparpaket på 331 miljoner kronor för 2018, vilket är en omöjlig ekvation enligt Vänsterpariets Emil Broberg.

– Personalen går på knäna och vi har massor med stängda vårdplatser. Och i det läget prioriterar majoriteten i regionen att göra besparingar för att behålla Sveriges lägsta skatt, säger Broberg gruppledare för Vänsterpariet.

Val 2018 – #dinröst

”Det är lösa idéer som inte har med verkligheten att göra!”

Liberalernas Anita Jernberger menar att det visst går att göra besparingar genom mer digitala lösningar i vården i samarbete med universitet och näringsliv. Sjuksköterskor ska också avlastas från administrativa sysslor av annan personal för att få mer tid för patienterna.

– Det är klart det ger effekter och vi måste tänka nytt när det inte finns personal att få, säger regionrådet Anita Jernberger (L).

Emil Broberg (V) ser dock inte hur det ska hjälpa på kort sikt och förordar istället en skatthöjning med 55 öre på tre år.

– Du pratar om kreativitet, företagande och digitalisering, men hur ska det spara 300 Mkr i år? Det är bara lösa idéer som inte har med verkligheten att göra!”, dundrar Emil Broberg (V).

”Du är orättvis!”

– Du står och nyser åt digitaliseringen men den kommer att ge stora besparingsvinster. En skatthöjning kan inte möta framtidsutmaningarna. Jag tycker du är orättvis, kontrar Anita Jernberger (L).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2018 – #dinröst

Mer i ämnet