Moderatledaren Ulf Kristersson, Sverigedemokraternas Jimmie Åkesson och Centerpartiets Annie Lööf. Foto: Magnus Hjalmarson Neideman/SvD/TT

Väljarna straffar partiledare efter rekordlång regeringsbildning

Uppdaterad
Publicerad

Efter den rekordlånga regeringsbildningen så straffar väljarna flera av partiledarna. Tre partiledare tappar nämligen i förtroende jämfört med i november, medan bara en får ökat förtroende.

Väljarnas dom är hård mot flera partiledare som varit nyckelpersoner i den stökiga och långa processen som till slut ledde fram till en ny regering.

Centerpartiets Annie Lööf är ett exempel. Hennes och partiets val att till slut släppa fram Stefan Löfven som statsminister trots att hon pekade ut honom som huvudmotståndare i valet har inte tagits väl emot. Det visar en ny undersökning som Novus gjort.

Regeringsbildning

Väljarnas förtroende för Annie Lööf minskar med 5 procentenheter, från 26 procent i november till 21 procent idag.  

Annie Lööf har tidigare haft siffror på över 30 procent, som mest har 40 procent av väljarna haft mycket eller ganska stort förtroende för henne.

Går man längre tillbaka i tiden till Novus förtroendebarometer i augusti 2018, alltså innan regeringsbildningen inleddes, så är det endast två partiledare som har ökat sitt förtroende bland väljarna.

Kristersson och Åkesson tappar

Moderatledaren Ulf Kristersson misslyckades som bekant med att ta regeringsmakten trots att oppositionen röstade bort den sittande statsministern efter valet. Väljarnas förtroende minskar även för Kristersson. Minus 6 procentenheter och 26 procent har mycket eller ganska stort förtroende för honom idag.

Även Sverigedemokraternas Jimmie Åkesson tappar och 23 procent av väljarna har mycket eller ganska stort förtroende för honom jämfört med 27 procent i november.

Löfven störst

Endast när det gäller en partiledare så ökar väljarnas förtroende. Det gäller Miljöpartiets Isabella Lövin, men ökningen sker från mycket låga 8 procent till 12 procent.

Statsminister Stefan Löfven är den partiledare som får störst förtroende hos väljarna, 34 procent. Tidigare delade han förstaplatsen med Kristdemokraternas Ebba Busch Thor som nu får mycket eller ganska stort förtroende av 31 procent av väljarna.

När det gäller övriga partiledare, så går det inte att dra några säkra slutsatser eftersom förändringarna är små, något som även gäller resultatet för Ebba Busch Thor.

Så har förtroendet för partiledarna ändrats

Partiledare        Januari 2019November 2018Stefan Löfven34%33%(S)   Ebba Busch Thor31%33%(KD)   Ulf Kristersson26%32%(M)   Jonas Sjöstedt26%23%(V)   Jimmie Åkesson23%27%(SD)   Annie Lööf21%26%(C)       Jan Björklund15%17%(L)   Isabella Lövin12%8%(MP)   Gustav Fridolin11%9%(MP)   

* Förändring är bland de intervjupersoner som uppgett att de har ganska eller mycket stort förtroende för respektive partiledare.

Källa : Novus

Fakta om undersökningen

Undersökningen genomfördes i Novus Sverigepanel med 1047 intervjuer.

Frågorna ställdes mellan den 24–29 januari, alltså efter att den nya regeringen presenterats den 21 januari.

Urvalet av intervjupersoner är riksrepresentativt och åldern varierade mellan 18–79 år.

Svarsalternativen har varit mycket stort, ganska stort, ganska litet eller mycket litet förtroende.

Jämförelsen är gjord med en undersökning som genomfördes i november förra året.

Källa: Novus

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Regeringsbildning

Mer i ämnet