Anna Nyqvist, kanslichef på Valmyndigheten.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Maskiner räknar bättre än människor” – hör mer av Anna Nyqvist, kanslichef på Valmyndigheten i klippet. Foto: SVT

Valmyndigheten efter SVT:s avslöjande om EU-valet: ”Bedömer inte att det påverkat valresultatet”

Uppdaterad
Publicerad

Efter SVT:s avslöjande om att rösträkningen på flera håll gått snett i EU-valet svarar nu Valmyndigheten:

– Vi behöver arbeta för att förbättra systemet, säger Anna Nyqvist, kanslichef på myndigheten.

SVT:s granskning av rösträkningen i det senaste EU-valet avslöjar luckor i systemet.

I nästan hälften av de granskade distrikten går siffrorna inte ihop. Den vanligaste avvikelsen är fler röster än valkuvert. Felen har inte påverkat valresultatet, men oroar ändå forskare.

EU-val 2024

– Som demokratiminister ser jag allvarligt på resultaten av granskningen och följer utvecklingen noggrant. Självfallet är det också viktigt att undersöka om detta är ett återkommande problem som kräver en mer grundlig utredning, säger demokratiminister Parisa Liljestrand.

”Alla fel är allvarliga”

I Aktuellt gav Anna Nyqvist, kanslichef på Valmyndigheten, sin syn på SVT:s avslöjande:

– Alla fel i valsystemet är allvarliga eftersom de kan skada förtroendet. Men vi bedömer inte att det kan ha påverkat valresultatet.

Föreslår nytt system

Myndigheten vill att rutiner och utbildning för röstmottagare ses över.

– Det är första och enda dagen på jobbet för många röstmottagare. Det är ett utmanande system, med många manuella moment. Men man kan också överväga maskinell räkning på kvällen, säger Anna Nyqvist.

Hon säger att Valmyndigheten nu kommer att arbeta för att förbättra systemet.

– Valmyndigheten har föreslagit ett nytt valsedelsystem. Där väljaren får en valsedel i handen och inga kuvert, och valsedeln får en stämpel på sig när man har röstat. Då skulle de flesta fel som jag hört om här inte förekomma.

Se hela intervjun med Valmyndighetens Anna Nyqvist i SVT:s Aktuellt.

Så gjorde SVT granskningen

SVT har genomfört ett stickprov i 14 kommuner och granskat rösträkningen i kommunernas valdistrikt – 410 stycken. Det vi har tittat på är antal avprickningar i röstlängd, antal räknade kuvert och antal räknade valsedlar – både på valnatten och länsstyrelsens omräkningar. När differenser har uppstått i några eller någon av de här variablerna har vi noterat det. För valsedlarna har vi utgått från länsstyrelsens slutliga rösträkning.

De kommuner som granskats är: Borås, Falköping, Falun, Härnösand, Jokkmokk, Klippan, Landskrona, Mölndal, Ronneby, Sala, Skellefteå, Sölvesborg, Täby och Varberg.

I Sverige finns det totalt 290 kommuner och omkring 6 000 valdistrikt – granskningen är alltså på intet sätt heltäckande.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

EU-val 2024

Mer i ämnet