• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Karin Granberg, läkare i Fråga doktorn, svarar på vanliga frågor om coronaviruset. Foto: TT/AFP PHOTO /CENTERS FOR DISEASE CONTROL AND PREVENTION/ALISSA ECKERT/HANDOUT och SVT

Vanliga frågor till 1177 om coronaviruset – läkaren svarar

Uppdaterad
Publicerad

Fråga doktorns läkare Karin Granberg svarar på de vanligaste frågorna som ställs till 1177 om covid-19.

Viktigt är att i första hand söka information på webben för att inte belasta vården i onödan.

Hur länge ska jag stanna hemma om jag är sjuk?

Fråga doktorn

Du ska stanna hemma till du är symtomfri + 2 dagar.

Ska övriga familjemedlemmar vara hemma om endast någon är sjuk?

Den som har symtom: feber, torrhosta, trötthet, andfåddhet, muskel- och ledvärk och/eller huvudvärk ska stanna hemma. Det kan vara lindriga symtom.

Jag vill testa mig, hur gör jag?

Du ska inte testas för coronaviruset om du inte har symtom. Vilka som testas kan variera i olika regioner. Det viktiga är att bryta smittvägarna – tvätta händerna ofta!

Jag vill testa mig, men får nej. Varför?

Om du fått nej på din fråga om att testas, då hör du inte till någon av grupperna nedan.

  • Kategori 1A: Prioriterad provtagning. Patienter med akut infektionsinsjuknande med feber och/eller luftvägssymtom utan känd orsak med behov av inneliggande vård på sjukhus.
  • Kategori 1B: Personal i sjukvård och äldreomsorg med akut infektionsinsjuknande med feber och/eller luftvägssymtom.

Hur orolig ska jag vara?

Enligt statistik från Kina uppvisar 81 % av de som insjuknat i covid-19 en mild svårighetsgrad, 14 % en svår och 5 % en kritisk svårighetsgrad.

Det är allvarligare om du är över 70 år, och om du har kroniska sjukdomar i hjärta, kärl och luftvägar.

Hur vet jag om det är covid-19 eller ”vanliga” säsongsinfluensan?

Det vet du inte om du inte har testas.

Hur blir jag smittad, hur är smittvägarna?

Viruset smittar genom droppsmitta, att en sjuk person hostar eller nyser på dig. Virusets väg in i din kropp är via mun, näsa och ögon. Viruset kan färdas max två meter genom luften innan det landar på marken.

Du kan även smittas via kontaktsmitta. Om en sjuk person rör i t ex ett dörrhandtag eller strömbrytare kan viruspartiklar fästa och överleva upp till ett par dagar. Du kan bli smittad om du rör där och sedan petar dig i näsan eller biter på naglarna.

Vilka ingår i riskgrupperna?

Riskgrupper för att insjukna i allvarlig covid-19 är äldre personer över 70 år. Ökad risk är om personen har hjärt-/kärlsjukdom, diabetes, högt blodtryck, kronisk obstruktiv lungsjukdom och cancer.

Hur behandlas covid-19?

Det finns idag inget specifikt läkemedel mot covid-19. Infektionen drabbar framför allt luftvägarna. Behandlingen inriktas på symtomen.

I allvarliga fall kan det behövas andningshjälpmedel som respirator för att syresätta blodet tillräckligt.

LÄS MER: Folkhälsomyndighetens frågor och svar

LÄS OCKSÅ: 1177 om covid-19 – coronavirus

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fråga doktorn

Mer i ämnet