På en pressträff i riksdagen i januari 2018 var Jonas Sjöstedt mycket bestämd. Han gav regeringen “en allvarlig varning”.
– Rör inte strejkrätten. Det vore en provokation, sa han till Dagens Nyheter.
Han påminde om när S-regeringen Carlsson tvingades avgå 1990.
– Vi har fällt en socialdemokratisk regering en gång i vårt partis historia. Det var när man lade ett förslag om att begränsa strejkrätten, sa Sjöstedt.
”Då kan de inte räkna med att sitta kvar”
Misstroendehotet om arbetsrätten kom också upp i samband med regeringsförhandlingarna tidigare i år.
– Är det så att de börjar röra arbetsrätten, är det så att de går mot marknadshyror, ja då kan de inte räkna med att sitta kvar, sa Sjöstedt i Aktuellt den 16 januari.
I det 73-punktsprogram som låg till grund för regeringsbildningen fanns punkter om att förändra arbetsrätten. Det såg Vänsterpartiet som en röd linje som inte fick överskridas. Sjöstedt kallade det för ett misstroendelöfte. Om det sattes i verket, skulle det kunna fälla regeringen eftersom moderater, kristdemokrater och Sverigedemokrater förklarat att de är beredda att rösta för ett misstroende mot regeringen när som helst.
”Skulle inte hjälpa nu”
Nu lägger regeringen fram ett förslag på just arbetsrättens område. Under tisdagen ska riksdagen rösta om en ny lag som kommer att inskränka strejkrätten. Vänsterpartiet tycker att det är en klar försämring av arbetsrätten och partiet kommer att rösta emot lagförslaget.
Men något misstroende blir det inte. Just det här förslaget ingick inte i 73-punktsprogammet. Och det tidigare löftet gällde bara under förra mandatperioden, säger Sjöstedt.
– Även en borgerlig regering hade genomfört det här förslaget, så det skulle inte hjälpa att fälla regeringen nu. Det hade bara blivit samma förslag, kanske värre och dessutom hade det burit fram en borgerlig regering.