Vänsterpartiet kommer att kräva inflytande över innehållet i regeringens budget och presenterar i debattartikeln fyra krav för att släppa fram den.
Partiet vill se reformer inom sjukförsäkringssystemet och a-kassan. Bland annat handlar det om att slopa karensavdraget samtidigt som mindre företag kompenseras för detta. Man vill även att a-kassan ska vara enkel att kvalificera sig till och gå att leva på vid arbetslöshet.
”Ett erbjudande”
– Sverige har historiskt haft en mycket bra a-kassa. Under pandemin märkte vi alla att a-kassan inte fungerar. Vi vill permanenta det som är tillfälliga regler som finns i dag, säger Nooshi Dadgostar i Aktuellt.
Om V inte får gehör för sina krav kommer de att rösta på sin egen budget i omröstningen i riksdagen.
– Det här är ett erbjudande till regeringen. Det är regeringen som ska vara tacksamma att de får den här informationen. Jag beklagar att Centerpartiet har utfärdat ett samtalsförbud, säger Dadgostar.
Inga kommentarer från Annie Lööf
Centerpartiet, som menar att januariavtalet inte längre gäller om regeringen skulle förhandla med Vänsterpartiet, bemöter på fredagen utspelet i en skriftlig kommentar från partiets ekonomisk-politiske talesperson Emil Källström:
”Centerpartiet kommer lägga en egen budget med förslag för fler jobb, klimat, vård och landsbygd och rösta på den. När det gäller Vänsterpartiets önskemål på regeringen får det bemötas av regeringen, i det har vi inga kommentarer.”
Vänsterpartiet ställer utöver reformer på a-kassan och sjukförsäkringen även fyra krav på budgeten för att släppa fram den.
Kräver satsning på jämlikhet
Dels vill man att urholkningen av finansieringen av välfärden upphör och skriver: ”Alla skattesänkningar i budgeten ska motsvaras av minst lika stora skattehöjningar”.
Man vill även se förstärkningar till välfärden i kommuner och landsting samt att budgeten ökar jämlikheten i samhället.
Vidare kräver Vänsterpartiet att budgeten innehåller betydande satsningar på jobb och klimat för att stärka den gröna omställningen.
Ultimatum i hyresfrågan
Det var i juni som Vänsterpartiet ställde ett ultimatum till regeringen i hyresfrågan och detta blev den utlösande faktorn till hela regeringskrisen.
Efter en misstroendeomröstning i riksdagen avgick Stefan Löfven och nya talmansrundor utlystes. I början av juli kunde Stefan Löfven åter väljas som statsminister efter att Centerpartet beslutat att släppa fram honom igen.
Löfven har dock meddelat att han kommer att avgå om han inte får stöd för sin budget i höst.