Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Här slog Säkerhetspolisen till i förra veckan i samband med att misstankar riktades mot två män gällande olovlig kårverksamhet. Foto: Fredrik Larsson SVT / Polisens förundersökning om grovt vapenbrott

Vapenhandlare greps av Säpo – i tingsrätten

Uppdaterad
Publicerad

Vapenhandlaren ställdes inför rätta i en omfattande vapenhärva. På rättegångens sista dag greps han av Säpo – och misstänks nu även för det ovanliga brottet olovlig kårverksamhet. Mannen nekar till alla brottsanklagelser.

De mystiska smällarna förbryllade grannarna i villaområdet i Stockholm. Vad de inte visste var att det i källaren till en av villorna fanns en specialbyggd skjutbana.

Här slog Säkerhetspolisen till i förra veckan i samband med att misstankar riktades mot två män gällande olovlig kårverksamhet.

Men mannen som står skriven på adressen befann sig i tingsrätten där han stod inför rätta i en omfattande vapenbrottshärva. Han fördes bort av Säpo efter rättegångens slut, enligt uppgifter till SVT.

Riktar sig mot staten

Enligt åklagare Henrik Olin är olovlig kårverksamhet ett brott som i någon mening riktar sig mot staten eller statsskicket. Utredningen bedrivs under strikt sekretess och de inblandade har yppandeförbud.

– Det handlar förenklat om att man bildar eller deltar i en sammanslutning som i vart fall på grund av sin karaktär kan utvecklas till ett olagligt maktmedel som liknar en militär eller polisiär styrka, säger Henrik Olin som inte vill gå in på några detaljer om misstankarna.

Mannen greps och häktades redan hösten 2020 misstänkt för vapenbrott. När polisen då undersökte fastigheten hittades mängder av material från Försvarsmakten i en container – kartor, kommunikationsutrustning och vapendelar.

Han hade ett företag inom säkerhetsbranschen som har haft kontrakt med stora säkerhetsföretag och har levererat utrustning till Polismyndigheten.

15 åtalade i vapenhärva

Under utredningens gång växte härvan – och i en gryningsräd våren 2021 slog polisen till mot en rad personer. Misstanken är att mannen har sålt skjutvapen och ordnat vapenlicenser på falska grunder till sina kunder som han sedan varit instruktör för.

Totalt åtalades 15 personer i vapenbrottshärvan. Däribland en framgångsrik fastighetsägare, en krögare och en allsvensk fotbollsspelare. Dom väntas i nästa vecka.

Det var när vapenbrottsrättegången avslutades förra måndagen som vapenhandlaren greps av Säpo misstänkt för olovlig kårverksamhet. SVT har varit i kontakt med den misstänkte som är släppt på fri fot, han nekar till brott.

Den andra mannen som delgivits misstanke utreds dessutom för grovt bidragsbrott, även han nekar till brott.

Vet du mer om detta? Tipsa SVT:s granskande reportrar här.

Det här är olovlig kårverksamhet

Begreppet olovlig kårverksamhet infördes i svensk rätt 1934 genom lagen om förbud mot vissa sammanslutningar. Brottet sorterar under gruppen högmålsbrott, som omfattar brott mot landets inre säkerhet.

Olovlig kårverksamhet gäller om någon utan tillstånd bildar eller deltar i en sammanslutning som lätt kan utvecklas till en militär trupp eller polisstyrka. Straffet är böter eller fängelse i högst två år.

Ett ovanligt brott

2003 gjorde Säpo en razzia mot svenska högerextremister som inledningsvis misstänktes för olovlig kårverksamhet. Utredningen lades ner.

1993 slog Säpo till mot tre män, varav en var polisaspirant. Hos männen hittades radioutrustning, dataregister och annat som polisen tolkade som att de sysslade med olovlig kårverksamhet. Förundersökningen lades ner när det gäller det brottet.

1992 misstänktes en 21-årig man bland annat för olovlig kårverksamhet efter att han hade utgett sig för att vara officer och flera gånger tagit sig in på olika regementen. Misstankarna avskrev när det gäller kårverksamheten.

Källa: TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.