Varannan barngrupp i förskolan är för stor

Uppdaterad
Publicerad

Nästan hälften av barngrupperna i den svenska förskolan är för stora. Det gäller både de allra minsta och lite större barnen. Nu kräver Lärarförbundet skärpt lagstiftning.

– Det är uppenbart att det inte räcker med riktlinjer, säger Lärarförbundets ordförande Johanna Jaara Åstrand i Morgonstudion.

Hela 48 procent av de åldersindelade barngrupperna i förskolan är större än rekommendationerna. Det visar ny statistik från Lärarförbundet och Lärarnas riksförbund, som presenteras på torsdagen (läs mer i faktarutan).

– Det finns barngrupper som är dubbelt så stora som maxtalet i riktlinjerna, och det finns allt däremellan, säger Jaara Åstrand, och betonar att det sedan sex år tillbaka finns riktmärken från Skolverket för hur stora barngrupperna får vara.

– Det är experter som har tagit fram dem här riktlinjerna, med hänsyn till läroplanens uppdrag, men också självfallet, barnens behov. Ändå ser vi en situation där man bara stoppar in fler och fler och fler barn.

”Många som flyr yrket”

Linda Reimer arbetar som förskollärare i Botkyrka sydväst om Stockholm. Hon är inte förvånad över siffrorna som Lärarförbundet presenterar.

– Det är en hög arbetsbelastning. Det är många som är sjukskrivna, det är många som flyr yrket och det är svårt att få tag på förskolllärare. Det är inte attraktivt för att det är tufft på golvet, säger Reimer i Morgonstudion.

Och de stora barngrupperna får kännbara konsekvenser.

– Det är svårt ibland att ha en inkluderande och meningsfull undervisning för det enskilda barnet. Vi har i dag många barn som utmanar oss, eller är i behov av stöd. Man känner inte alltid att man har hunnit med det man vill och ofta släcker man bränder. Sen ser det väldigt olika ut på olika förskolor.

Kräver politiska krafttag

– Det är häpnadsväckande att år efter år bara konstatera att utvecklingen går åt fel håll och att vi inte har politiker som tar både förskollärarnas vittnesmål, våra larmrapporter, forskarnas argument på allvar, säger Johanna Jaara Åstrand.

Lärarförbundet kräver nu skärpt lagstiftning, i form av ett maxtak för barngruppernas storlek och ett krav på minimibemanning. Det senare krävde personal inom förskolan redan i ett upprop 2018.

– Det är uppenbart att det inte räcker med riktlinjer, säger Jaara Åstrand.

De stora barngrupperna i siffror

  • 48 procent (9 624 stycken) av de åldersindelade barngrupperna i förskolan är över dagens riktmärke.
  • När det kommer till småbarnsgrupperna är 48 procent för stora. Samma siffra för storbarnsgrupperna är 47 procent.
  • Enligt Skolverkets riktlinjer bör barngrupperna för 1-3 åringar vara 6-12 barn. I åldern 4-5 år är riktmärket 9-15 barn per barngrupp. I verkligheten är det inte ovanligt med 26 barn i en barngrupp.
  • Åldersblandade grupper (1-5 år) ingår inte i beräkningen då det inte finns ett rekommenderat riktmärke.
  • Det var totalt 35 177 barngrupper i Sverige 2021. Utav dessa är 19 864 åldersindelade.
  • Alla förskolor som har lämnat uppgifter till Skolverket ingår i statistiken. Det kan alltså vara både fristående och kommunala förskolor.

Källa: Skolverket

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.