SVT Nyheter har tagit kontakt med flera av de utpekade mottagningarna. Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT/Arkivbild

Vården svarar på kritiken: ”Vi beklagar”

Publicerad

Många kvinnor i SVT Nyheters granskning har uppgett att de inte har fått någon hjälp från vården. Många har fått felaktig behandling och vittnar om att de fått vänta länge innan de ens fått en diagnos. SVT Nyheter har tagit kontakt med flera av de utpekade gynekolog- och ungdomsmottagningarna för att fråga hur de ser ser på saken.

Erika Cedervret Nilsson är chef för Kvinnokliniken vid Södra Älvsborgs sjukhus.

– Generellt kan man säga att antingen har vi stor okunskap, eller så är diagnosen svår att sätta beroende på vilka symptom man söker för, säger hon.

Cedervret Nilsson var inte chef för verksamheten när den vestibulitdrabbade personen SVT Nyheter har kontakt med var patient där. Hon menar att det är viktigt att lämna in en patientnämndsanmälan om man fått felaktig vård. Det är ett sätt för vården att utvecklas och bli bättre.

– Det är ju jättetråkigt om vi missat något sådant. Där måste vi ju gå tillbaka och titta i journaler för att se varför vi missade på just henne. Det har inte kommit till min kännedom att det finns en avvikelse i det sammanhanget.

Finns det någonting du kan göra som chef för att rätta till de här bristerna?

– Ja det är jag säker på. Framför allt om jag får tillgång till just det patientfallet, för då kan jag ju på detaljnivå titta på vem hon träffade och hur det såg ut.

Kvinnokliniken: Beklagar att diagnosen inte kom tidigare

Eva Innala är verksamhetschef för Centrum för Obstetrik och Gynekologi Region Västerbotten. Hon är chef för den kvinnoklinik där en kvinna SVT Nyheter har kontakt med sökte vård upprepade gånger utan att få hjälp.

– Jag beklagar att denna patient inte fick diagnosen tidigare. Numera har vi ett mångårigt samarbete med Hud- och STD kliniken NUS, Sexologiskt centrum och Ungdomsmottagning. Vi har ett vulvateam för länet i vår ordinarie verksamhet.

Vad kan ni som ansvariga göra för att åtgärda brister som dessa?

– Vi arbetar i vår ordinarie verksamhet med vård av många olika diagnoser där vulvapatienter är en grupp. Vi har inga särskilda ekonomiska medel för arbetet med vulvapatienter.

Ungdomsmottagningen: Dessvärre kan det fortfarande ta tid

Agnes Lindeberg är verksamhetschef för ungdomsmottagningen i Karlskrona. Hon ser allvarligt på att den person SVT Nyheter har kontakt med inte fick rätt vård eller rätt diagnos när hon sökte hjälp på ungdomsmottagningen. Det dröjde länge innan hon ens fick diagnosen vestibulit.

– Det har sett ut så, och jag tror dessvärre att det fortfarande ser ut så. Det kan ta tid innan man får sin diagnos.

Agnes Lindberg menar att ett problem med att behandla vestibulitpatienter är att de ofta behöver vård från olika professioner, både kroppslig och själslig vård. Och i sjukvården finns en tradtion att dela upp kroppen och själen.

Är din bild att ni har tillräcklig kunskap för att vårda den här patientgruppen?

– Nej. Egentligen inte. Jag kan säga att det finns kunskapsluckor.

Så många lider av vestibulit

  • Det är ingen som vet hur många som faktiskt lider av vestibulit i Sverige. SVT Nyheter har använt sig av 1177 Vårdguidens uppskattning att det drabbar var tionde kvinna mellan 18-25 år.
  • Socialstyrelsen nämner i sin rapport från 2018 en annan studie där antalet vestibulitdrabbade är fler. När kvinnor som deltagit i ett screeningprogram för livmoderhalscancer fick uppge om de lider av långvarig och svår samlagssmärta uppgav 9,3 procent av alla kvinnor att de lider av detta. I åldrarna 20-29 år var det 13 procent som uppgav att de led av svår samlagssmärta. Vestibulit är den vanligaste anledningen till vulva- och samlagssmärta.
  • Sveriges kommuner och landsting räknar med att omkring 50 000 kvinnor lider av vestibulit. Detta enligt en rapport om kvinnors hälsa från 2016.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.