Enligt Socialstyrelsen råder brist på barnmorskor i 19 av 21 regioner. I Stockholm har förlossningschefer och barnmorskor den senaste tiden slutat i protest mot arbetsmiljö och bristande resurser. I Västerbotten gör personalbristen att BB i Lycksele måste stänga i tre veckor över jul och nyår. Också på förlossningarna i Lund, Östra sjukhuset i Göteborg och i Umeå har det gjorts anmälningar om den ansträngda arbetsmiljön.
– Vi ser generellt att barnmorskor lämnar sina jobb och att läget är tufft från norr till söder. Just nu har det bubblat över för en grupp barnmorskor i Stockholm, men det här kan uppstå vart som helst, säger Åsa Mörner, barnmorska och förbundsstyrelseledamot i Vårdförbundet.
– Ingenstans kan man egentligen jobba så som är det bästa, en barnmorska med en födande. I dag springer man mellan tre till fyra födande per barnmorska, säger Åsa Mörner.
Kraven: Högre lön och bättre arbetsmiljö
Från Vårdförbundets sida är viktigaste kravet en rejäl lönesatsning.
– Det handlar otroligt mycket om arbetsmiljön men för att komma ifrån problemen behöver vi bli fler barnmorskor, och för att bli det måste vi locka med goda villkor. Det kan vi bland annat göra genom en god löneutveckling, där det lönar sig att vara erfaren, säger Åsa Mörner.
Enligt Vårdförbundet räcker det inte bara att peka på regionerna som ansvariga för förlossningsvården. Man vill att regeringen tillsätter en nationell samordnare för att exempelvis följa upp regionernas resursanvändning.
– Det behöver komma en rejäl satsning för att man ska känna sig lika säker oavsett vart man bor. Det behövs nationella pengar och nationell samordning, säger Åsa Mörner.
Socialministern: Görs stora satsningar
Socialminister Lena Hallengren skriver i en kommentar till SVT Nyheter att regeringen har skjutit till pengar.
“Från nationellt håll görs stora satsningar. Regeringen har sedan 2015 avsatt 7,6 miljarder kronor till förlossningsvården och kvinnors hälsa och satsar ytterligare 1,5 miljarder under 2022. Pengarna ska bland annat gå till regionernas arbete med en sammanhållen vårdkedja från graviditet till förlossning och eftervård. Socialstyrelsen har fått i uppdrag att utforma nationella riktlinjer för förlossningsvården. Regeringen har också beslutat om flera myndighetsuppdrag för att stödja utvecklingen av en kunskapsbaserad vård”.
Enligt Åsa Mörner har de satsningar som hittills gjorts inte hjälpt.
– När vi har kontakt med våra förtroendevalda barnmorskor runt om i Sverige så kan ingen se att det har tillkommit flera barnmorskor i verksamheterna. De här pengarna har inte satsats på barnmorskor.
I videon ovan berättar barnmorskestudenten om varför bara fyra av 31 av hennes klasskamrater som kan tänka sig att jobba i förlossningsvården efter examen.