Eva Nilsson Bågenholm, ordf Vårdföretagarna. Foto: SVT

Vårdföretagarna: Sverige saknade coronastrategi för äldreomsorgen

Publicerad

Sverige har saknat en strategi för att skydda de allra sköraste på landets äldreboenden. Det anser branschorganisationen Vårdföretagarna i en rapport där man riktar hård kritik mot framförallt Folkhälsomyndigheten för att inte ha gett tillräckligt stöd och skyllt de höga dödstalen på bristerna inom äldreomsorgen. 

– Det kom inga riktlinjer, det kom inget extra stöd för att vi skulle få hjälp att testa vår personal, det kom ingen extra skyddsutrustning. Det man ville uppnå gav man inget stöd för, säger Eva Nilsson Bågenholm, ordförande för Vårdföretagarna som organiserar företag inom den privata och idéburna äldreomsorgen. 

I rapporten pekar man på att de rekommendationer och riktlinjer som kom i inledningen av pandemin riktade sig till vården på sjukhusen, man tog inte hänsyn till förhållandena på äldreboenden. 

Coronapandemin

”Äldreomsorgen inte är en sjukvårdsinrättning”

Vårdföretagarna får medhåll av SKR, Sverige kommuner och regioner, som organiserar den kommunala äldreomsorgen. 

– Man behöver ha med sig att äldreomsorgen inte är en sjukvårdsinrättning utan en del av samhället, det går inte att förhindra smittspridning med mindre än att man sätter in särskilda åtgärder, säger Emma Spak, chef för hälso- och sjukvårdssektionen på SKR.   

Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlsson har återkommande pekat på problemen inom äldreomsorgen, som bristande hygienrutiner och lågutbildad personal, och lyft det som en starkt bidragande orsak till den stora smittspridningen på äldreboenden. 

– Jag tycker inte att det anstår en generaldirektör att dra så snabba slutsatser och jag tycker att det känns orättvist att man målar ut en verksamhet som sliter hårt, dygnet runt, säger Eva Nilsson Bågenholm. 

FHM:s generaldirektör tillbakavisar kritiken och menar att myndigheten ger generella råd för hälso- och sjukvården, det är regionernas ansvar att se till att råden anpassas för den kommunala vården, där bristerna de facto har haft betydelse enligt Carlson.

FHM: ”Tufft att få kritik”

– Det är tufft att få kritik men det går inte att komma ifrån att det finns stora kvalitetsbrister och det är klart att det påverkar säger Johan Carlson,. 

– Det vi önskar är att vi hade fått stöd i stället för att peka på vad vi gör för fel, säger Eva Nilsson Bågenholm.

Socialstyrelsens generaldirektör är mer osäker på sambandet och pekar på studier från bland andra WHO som visar att dödligheten på äldreboenden är en spegelbild av samhällsspridningen där Sveriges inte sticker ut. Däremot tycker hon att äldreomsorgen generellt har haft dåliga förutsättningar att hindra smittspridningen och att det behöver åtgärdas. 

– Jag skulle, precis som Vårdföretagarna pekar på, vilja styra diskussionen åt det hållet i stället. Och framförallt vill jag ge ros till personalen inom äldreomsorgen, de har också utfört ett mycket hårt arbete, säger Olivia Wigzell, generaldirektör på Socialstyrelsen. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet