När Vårdförbundet och arbetsgivarna inte nådde en överenskommelse gällande inleddes en blockad i samtliga regioner.
Medlemmarna kommer inte att arbeta övertid och mertid under konflikttiden – något som kan komma att drabba patienterna.
– Vi kommer säkerställa att patienterna vid akuta tillstånd och tillstånd som är allvarliga som måste åtgärdades omedelbart eller väldigt snabbt, exempelvis cancerkirurgi, det kommer fungera precis som normalt, säger Johan Bratt i Aktuellt, där han intervjuas för att tala om konsekvenserna för vården och inte som företrädare för arbetsgivarsidan i konflikten.
Patientgrupperna som påverkas
Mindre akuta operationer, plastikkirurgi och planerade återbesök är exempel på vård som kan skjutas upp.
– Då har det gjorts en medicinsk bedömning att det går att vänta ytterligare en tid. Bedömer man att man kan vänta en vecka så gör man det, säger Bratt och fortsätter:
– Jag tycker att man ska känna sig helt trygg när det gäller sjukvården. Vi kommer att hantera detta, men det kan bli en hel del störningar och strul för patienter just utifrån längre väntetid.
Kan beordra skyddsarbete
Regionerna har varierande grad av övertidsarbete. I Region Jönköpings län, där 3 000 av medlemmarna arbetar, har man förberett sig för att klara vården under konflikten med Vårdförbundet.
– Vi sitter just nu och gör risk- och konsekvensanalyser i hela verksamheten, säger säger regionens HR-direktör Patrick Nzamba.
Sista utvägen för regionen är att beordra skyddsarbete – vilket man i vissa lägen kan göra trots blockaden.
– I de fall det är fara för liv, så kommer vi precis som i dag att beordra in arbete.