• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Linuz Hultgren, Lisa Bergh och Sara Iznin

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör sjuksköterskorna Linuz Hultgren, Lisa Bergh och Sara Iznin om varför de vill ha sänkt arbetstid: ”Vissa dagar kan jag fullständigt bryta ihop” Foto: Privat

Vården hoppas på sänkt arbetstid: ”Skulle få ihop livet”

Uppdaterad
Publicerad

Förhandlingarna har strandat – nu hotar vårdförbundet med övertidsblockad. Konflikten berör över 60 000 medlemmar i alla regioner och nu växer oron bland medlemmarna att facket inte ska lyckas få igenom sina krav.

– Jag kommer inte orka jobba heltid under de här förutsättningarna ända till pensionen, säger sjuksköterskan Linuz Hultgren.

Diskussioner om arbetstidsförkortning har blossat upp den senaste tiden. Fyradagarsvecka ska testas på flera arbetsplatser, men frågan har också lyfts av Socialdemokraterna och blivit en stridsfråga i årets avtalsrörelse. Vårdförbundet har drivit sänkt arbetstid för att fler ska orka med yrket.

– Förhoppningarna är jättestora. Många skulle säga upp sig om det inte går igenom, säger Sara Iznin, specialistsjuksköterska i Örebro.

Konflikt mellan Vårdförbundet och arbetsgivarna

Men under torsdagen ökade konflikten mellan fack och arbetsgivare då Vårdförbundet varslade om övertidsblockad. Konflikten berör cirka 63 000 medlemmar i samtliga regioner.

– Vi kan inte ha en sjukvård där våra medlemmar riskerar sin hälsa för att medborgarna ska få en god vård. Vi behöver långsiktiga villkorsförbättringar, säger Sineva Ribeiro, ordförande Vårdförbundet.

”Vissa kan inte jobba hemma”

Sjukvårdspersonal toppar sjukskrivningsstatistiken och enligt Vårdförbundet jobbar nära en tredjedel av medlemmarna deltid. Arbetstidsexperten Mats Essemyr menar att behovet av kortad arbetstid är större i exempelvis vården än bland kontorsarbetare.

– Vissa grupper kan flexa och jobba hemifrån i allt större utsträckning, men inom vård och omsorg är det ofta omöjligt, säger han.

Men Essemyr tror att en arbetstidsförkortning inom vården skulle bli dyr. Det skulle kräva fler anställda, vilket medför ökade kostnader.

– Antingen behövs omfördelningar eller så behöver vi höja skatten. Frågan är om folk är beredda att betala för att en viss grupp ska få sänkt arbetstid med opåverkad lön, säger han.

”Betalar sig själv”

Men Hampus Andersson, utredare på Kommunal, håller inte med.

– Det finns inga belägg för att arbetstidsförkortning skulle leda till negativa ekonomiska konsekvenser. Det skulle betala sig själv. Man stannar kvar och orkar ett helt arbetsliv och man får ner sjuktalen, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Konflikt mellan Vårdförbundet och arbetsgivarna

Mer i ämnet