Det är fortfarande många som får vårdskador varje år.
2021 drabbades 87 000 patienter. Det är 238 sjukhuspatienter om dagen som alltså skadas i onödan av något som hade kunnat undvikas. Men utvecklingen går åt rätt håll.
Sedan Sveriges kommuner och regioner började sina mätningar för tio år sedan har vårdskadorna på landets sjukhus minskat med en knapp tredjedel. Det innebär 49 000 färre skadade på ett år jämfört med för tio år sedan.
– Det här är en effekt av ett bra säkerhetsarbete som vi ska vara glada och stolta över. Sjukvården har dels blivit bättre på att identifiera skadorna, dels på att lindra konsekvenserna av dem, säger Pelle Gustafson, chefläkare LÖF-Patientförsäkringen.
Förbättring trots stora utmaningar
Den här positiva utvecklingen sker trots de utmaningar som vården kämpar med, som personalbrist, överbeläggningar och utlokaliseringar.
Patienter som utlokaliseras till andra avdelningar, där man inte har rätt expertkunskaper, löper mer än dubbelt så hög risk att drabbas av vårdskador.
– Vi ser att sjukhusen är mer medvetna om att det är en ökad risk och då följer man upp patienterna på ett särskilt sätt, säger Charlotta George, nationell chefssjuksköterska och sakkunnig i patientsäkerhet på Socialstyrelsen.
Färre skador trots fler anmälningar
Samtidigt som antalet vårdskador har minskat de senaste åren, har det aldrig tidigare gjorts så många anmälningar om vårdskador till LÖF-Patientförsäkringen.
Förra året uppgick de till nästan 20 500 stycken.
– Det kan tyckas lite paradoxalt att anmälningarna ökar samtidigt som vi har allt färre skador. En del av förklaringen ligger i att vi blir fler i Sverige, att det görs mer sjukvård och att det har blivit lättare att göra en anmälan digitalt. Yngre generationer är mer benägna att anmäla, säger LÖF:s chefläkare Pelle Gustafson.
På operation-och ortopedkliniken på Skånes universitetssjukhus i Malmö hade man för några år sedan stora problem med infektioner efter ryggkirurgi. I videon ovan berättar patientsäkerhetsansvarig läkare hur de fick bukt med problemet.
Vårdskador
Metoden Markörbaserad journalgranskning MJG innebär att journaler från ett slumpmässigt urval avslutade vårdtillfällen på akutsjukhus granskas.
Granskningsteamet bedömer om en skada har inträffat. Om skadan hade kunnat undvikas betecknas den som en vårdskada.
Under år 2021 ledde 6,3 procent av vårdtillfällena i somatisk slutenvård för vuxna till en vårdskada. Det är en minskning med 28 procent sedan 2013.
2021 drabbades 87 000 patienter. Det är 49 000 färre fall än det var under 2013.
Minskningen beror dels på att andelen vårdtillfällen med vårdskada blivit mindre och dels på att antalet slutenvårdstillfällen blivit färre i den svenska sjukvården.
Var tredje skada är en vårdrelaterad infektion. Vanligt var också trycksår, läkemedelsrelaterad skada, blåsöverfyllnad och fall.
Inom vuxenpsykiatrin har vårdperioder som innefattar en undvikbar skada halverats sedan 2017.
Det saknas siffror om vårdskador för specialiserad öppenvård, barnsjukvård och primärvård.
Under 2022 tog LÖF-Patientförsäkringen emot ett rekordhögt antal anmälningar, 20 500 anmälningar, en ökning med 9,5% jämför med året innan.
Ökningen kan förklaras av att vi blir fler i Sverige, att det görs mer sjukvård och det har blivit lättare att göra en anmälan digitalt, enligt LÖF.s chefläkare Pelle Gustafson.
I cirka 38 procent av de ärenden som avslutades under 2022 erhöll patienten ersättning.
Det kommer ta ungefär två till tre år innan LÖF:s utredningar av förra årets anmälningar är klara. Först då vet man hur många av anmälningarna som kommer att klassas som vårdskador som ger rätt till ekonomisk ersättning.
Källa: SKR, Sveriges Kommuner och Regioner, Socialstyrelsen, LÖF-Patientförsäkringen