Tom Arnbom är talesperson för Arktis och havsfrågor på WWF och expert på sälar. Foto: TT/Saga Sandin/WFF

Världsnaturfonden: Sälen är ett jättedilemma i dag

Publicerad

Sälstammen behöver hållas nere eller minskas då sälen hotar det kustnära fisket – men det finns inget fungerande sätt att få ner den. Enligt sälexpert Tom Arnbom måste vi kanske hitta nya sätt att fiska på.

– Vi har ett stort problem med sälen i Östersjön, säger Världsnaturfondens (WWF) sälexpert Tom Arnbom.

Efter att sälarna helt höll på att försvinna från Östersjön för 30 år sedan, på grund av hård jakt och miljögifter, har stammen av både vikare och gråsäl ökat kraftigt. Sälarna har dessutom lärt sig att söka upp fiskarnas redskap för att där enkelt äta den fångade fisken direkt ur näten.

”Inte alls emot skyddsjakt”

– Jag förstår verkligen problemet och jag är inte alls emot skyddsjakt, eller till och med licensjakt på säl. Men det kommer inte att hjälpa att skjuta 600 gråsälar, kvoten för årets skyddsjakt, säger Tom Arnbom.

– Vissa säger att vi behöver skjuta ner sälstammen med kanske 10 – 20 000 djur för att få effekt, men det är en omöjlighet.

Giftigt kött

Problemet är bland annat att det inte finns jägare nog att klara av att ens skjuta kvoten på 600 gråsälar i år. Jakten är svår och jägarna får inte sälja vare sig skinn eller kött från sälen någonstans inom EU. Köttet från sälen anses vara så giftigt att det inte ska ätas, och motståndet mot jakt och i synnerhet säljakt är mycket stort i stora delar av Europa.

– Den politiker som skulle tillåta att tiotusentals sälar skjuts i Östersjön kommer bli extremt impopulär. Opinionen i framförallt södra Europa är helt emot säljakt, säger Tom Arnbom.

Märkligt dilemma

Han menar att vi i dag står inför ett märkligt dilemma med sälen i Östersjön

– Vi har löst ett problem men skapat ett annat istället; Sälarna är tillbaka men nu är det de som hotar det kustnära fisket, som vi också vill ha kvar.

Tom Arnbom menar att det enda sättet att komma tillrätta med detta troligen är att hitta nya sätt att fiska på. Fiskerinäringen måste tänka om helt och få hjälp att ta fram sälsäkra fiskeredskap.

– Men det här är inte lätt. Jag har helt enkelt ingen bra lösning på den situation vi hamnat i när det gäller sälen i Östersjön, säger Tom Arnbom.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.