I boken ”Partiledaren som klev ut i kylan” berättar Juholts förre talskrivare Daniel Suhonen om hur den nye partiledaren motarbetades från första början. När Mona Sahlin avgick som partiledare hade många i partiets högerfalang utgått från att Thomas Östros eller Mikael Damberg skulle ta över. När det istället blev Håkan Juholt som föreslogs som ny partiledare, reagerade många med förvåning och stark misstro.
– Valberedningen hade misslyckats med att få de kandidater man ville ha och fick tidsnöd. Då dök namnet Håkan Juholt plötsligt upp i sammanhanget, trots att en majoritet föredrog andra kandidater, säger SVT:s inrikespolitiske kommentator Mats Knutson.
Daniel Suhonen uppger i sin bok, som till stora delar bygger på hemligstämplade protokoll och bandinspelningar, att personer inom partiet systematiskt läckte uppgifter till medierna i syfte att skada Juholts trovärdighet.
– Först skedde det i smyg. Sedan, när Juholt var på fall, blev riskerna mindre. Då kunde det ske mer öppet, säger Daniel Suhonen till Aftonbladet.
”Möttes med skepsis och fientlighet”
Mats Knutson säger att i princip hela det tunga etablissemanget inom Socialdemokraterna såg Håkan Juholt som en potentiell risk.
– På förmiddagen den 10 mars 2011, samma dag som valberedningen senare föreslog Håkan Juholt som ny partiledare, fick jag de första samtalen från flera tongivande socialdemokrater. De sade att valet av Juholt skulle få en ände med förskräckelse och varnade för en annalkande katastrof. När han väl valdes möttes han med stor misstänksamhet, skepsis och till och med fientlighet av många.
Bilden av Juholt som en risk bekräftades snabbt efter partiledarvalet, vilket ytterligare undergrävde förtroendet för honom.
– Om han hade skött sina kort rätt så hade han kunnat visa skeptikerna att de hade fel, men istället hamnade han i en spiral av konstiga uttalanden, affären med sambons lägenhet och problem med att hålla samman riksdagsgruppen om budgetmotionen. Han hade kunnat klara sig som partiledare om han inte begått alla de misstag han begick, säger Mats Knutson.
Återhållande faktor
Droppen som fick bägaren att till slut rinna över var när han under Folk och försvar anklagade regeringen för att bygga sin ha gjort upp med Sverigedemokraterna om försvarets bemanning – trots att SD inte ens satt i riksdagen när beslutet fattades. Fem dagar senare, den 21 januari 2012, tvingas Håkan Juholt avgå.
I efterspelet till Juholt-affären har partiets högerfalang pekats ut för att ligga bakom kraven på hans avgång. Enligt Mats Knutson är risken minimal att något liknande kan hända igen.
– Det kommer alltid att finnas spänningar mellan höger och vänster, men den perioden var så uppslitande och partiet var så nära avgrundens rand att Stefan Löfven till och med kan dra nytta av det nu. Det ska mycket till för att dra igång någon intern diskussion när man har sett hur förödande det kan vara. Det fungerar som en återhållande faktor i dag.
Bakgrund: Partiledare tio månader
Håkan Juholt valdes till partiordförande vid en extrakongress i Stockholm den 25 mars 2011.
Problemen för den nye partiledaren började nästan omedelbart.Det avslöjades bland annat att han under fyra år fick ut hyresersättning från riksdagen även för sin sambo. En förundersökning inleddes men lades ner.
Ett återkommande problem för Juholt var uttalanden som sedan visade sig felaktiga. I Sälen anklagade han till exempel regeringen för att ha gjort upp med Sverigedemokraterna 2009. Då fanns SD inte i riksdagen.
Sedan flera ledande socialdemokrater vägrat uttala sitt förtroende för honom och flera distrikt krävt hans avgång, avgick Juholt den 21 januari 2012.
Källa: TT