Tre personer på stan som får frågor om hur de kommer handla i jul.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Hoppas att min kille lyssnar nu” – så ser önskelistan ut när ekonomin svider. SVT frågade folk på stan hur de tänker kring julhandeln i år. Foto: SVT

Så löser svenskarna ”snåljulen” – satsar på maten och handlar på rea

Publicerad

Det blir en annorlunda jul för många svenskar i det tuffa ekonomiska läget. Många väntas dra ner på julklappsutgifterna – men det behöver inte betyda att det blir färre julklappar.

– Jag tror att jag kommer köpa billigare julklappar, absolut, säger konsumenten Yara Tag-Eldeen när SVT ställer frågor under reaveckan ”Black Week”.

För första gången på tio år tros julhandeln backa i år. På totalen beräknas svenskarna spendera tre procent mindre än i fjol, och hamnar då på samma nivå som 2021.

Värst är det för sällanköpsvaruhandeln, som tros backa med fem procent.

Samtidigt är det många som fortfarande passar på att handla när priset är lägre.

– Vi kan se att en av 20 svenskar kommer köpa alla sina julklappar på Black Friday. Och två tredjedelar kommer köpa några av dem då, säger Patrik Müller, e-handelsexpert på Nets.

Uppåt för matbutikerna

Svenskarna verkar heller inte snåla när det kommer till maten.

I dagligvaruhandeln, alltså exempelvis mataffärer, tror man i stället att försäljningen kommer att öka med en procent.

– Många kommer behöva dra åt svångremmen. Samtidigt ska man komma ihåg att jul- och nyårsfirandet är en stark tradition i Sverige, så många kommer nog att prioritera det, säger Arturo Arques, privatekonom på Swedbank.

Hur löser du julfirandet?

Hur blir din jul påverkad av det rådande ekonomiska läget? Drar du in på julklappar och julmat? Eller har du några tips på smarta lösningar för ett billigare firande?

Vi vill gärna ta del av era berättelser. Mejla svtnyheter@svt.se och bifoga gärna kontaktuppgifter – så kanske vi hör av oss.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.