I röret till höger rann det dricksvatten för en månad sedan. Hör Svenskt Vattens vd Pär Dalhielm förklara vad som händer om inte ledningarna byts i tid – och vad det kostar.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I röret till höger rann det dricksvatten för en månad sedan. Hör Svenskt Vattens vd Pär Dalhielm förklara vad som händer om inte ledningarna byts i tid – och vad det kostar. Foto: SVT

Larmet: Vatten kommer att bli dyrare – kan bli nya energikrisen

Uppdaterad
Publicerad

200 år.  

Så lång tid tar det att byta ut alla gamla vattenledningar i Sverige om man håller samma tempo som i dag.  

– Vi behöver jobba minst dubbelt så snabbt, säger Pär Dalhielm, vd på branschorganisationen Svenskt Vatten, som räknar med fyra gånger så hög VA-taxa i framtiden.

Vet du hur mycket du betalar för ditt vatten? Sannolikheten att du inte vet är hög, i alla fall om man frågar folk i VA-branschen.  

Men inom 10-20 år kan avgiften, VA-taxan som den heter, bli kännbar.  

– Vatten har varit billigt tidigare, men nu börjar det bli dyrt, säger Johan Olsson Swanstein (M) som är kommunstyrelsens ordförande i Båstad.

Högre taxor ska motverka vattenbrist i Båstad

Där har man vattenbrist så gott som varje sommar, och har vidtagit en rad åtgärder för att förbättra vattentillgången. En av dem är att höja taxorna.  

– Vi höjde med 20 procent nyligen och kommer höja med ytterligare 30 procent framöver, säger Johan Olsson Swanstein. 

Situationen i Båstad är långtifrån unik. Branschorganisationen Svenskt Vattens vd Pär Dalhielm tror att taxan kan bli fyra gånger så hög på lång sikt.  

– En snittvilla betalar 700 kronor i månaden för vatten nu. Det blir närmare 3 000 kronor i månaden med nya taxor, säger han.

Stora skillnader i VA-taxa över landet

Han efterlyser en “nationell diskussion” om vattenfrågan, där priserna också varierar kraftigt över landet. Skillnaden mellan den dyraste och billigaste VA-taxan är 500 procent i dag.  

– Det är lite samma läge som med energikrisen, där vi har sett brister under 15 år men inte tagit tag i det.   

Vattenpriserna kan bli de nya elpriserna? 

– Ja. När det gäller vattenförsörjning har vi tid på oss, men vi måste sätta igång nu om vi ska undvika en framtida systemkollaps, säger Pär Dalhielm.  

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.