• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Vattentrend kan ge kvinnor inkontinens

Uppdaterad
Publicerad

För några år sedan rekommenderade hälsoexperter människor att dricka mycket vatten varje dag. Det var nyttigt, menade de. Nya studier visar nu på motsatsen. Kvinnor kan drabbas att inkontinens av stor vattenkonsumtion, uppger SVT:s Aktuellt.

I dag ser man vattenflaskor överallt, i handen på folk eller i deras väskor. Vanligtvis är det unga kvinnor som är storkonsumenterna.

Studier vid Sahlgrenska akademin i Göteborg tyder på att det

ständiga drickandet kan leda till kontrollstörningar av urinblåsan.

Urinläckage kan följa och det är ett vanligt problem för

kvinnor.

-Det har faktiskt kommit in kvinnliga patienter som har klagat

över urininkontinenes. När vi gjort en lista och sett hur mycket de dricker och hur ofta de kissar så stämmer det inte överens. Man fyller på för mycket och går på toaletten för lite, säger Birgitta Lindehall, doktorand vid Göteborgs universitet.

Obalans i systemet

Njurarna arbetar för högtryck. Via urinledarna står blåsan nästan

alltid spänd och slutmuskeln hårt åtdragen. Systemet råkar i obalans.

I dag är problemet så stort att en helt ny yrkesgrupp har utbildats

de senaste åren, uroterapeuter. De arbetar med att bedöma och behandla patienter som inte kan hålla tätt.

Ian Milson är professor i gynekologi vid östra sjukhuset i Göteborg.

-Vi har utbildat 400 uroterapeuter från hela Norden. Det är ett viktigt komplement för vård av människor med kontinensproblematik.

Kostnaderna för urinläckage kostar i dag två procent av hela sjukvårdsbudgeten i Sverige. Enbart blöjor och annan utrustning

för patienter kostar 1,3 miljarder kronor om året.

-I och med att vi får fler äldre i samhället framöver blir problemet

ännu större i framtiden, säger Milson till Aktuellt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.