Målet är att bygga drygt 31 MW solceller. Det ska enligt företagets kontrakt med Energimyndigheten ge en utsläppsminskning på 165 000 ton koldioxid genom att ersätta ”smutsig” el från nätet och genom att sjukhus och fabriker använder mindre diesel som reservkraft när det blir strömavbrott.
Pilotprojektets resultat för de första åtta månaderna blev en minskning på 39 kilo koldioxid. Eftersom batterier som kan lagra solelen var för dyra används fortfarande dieselgeneratorer i viss utsträckning.
Oklar besparing
Företagets vd i Ghana, Francis Asante, uppger för SVT att varje sjukhus ska spara 300 kilo koldioxid per år under fem år. Det blir cirka 600 ton totalt. SVT låter vd:n för Stella Futura i Sverige, Ulrika Tornerefelt, svara på den uppgiften:
SVT: Om man gör ett överslag kommer sjukhusen bara att spara 600 ton, eller ungefär en halv procent av 165 000 ton. Kommer det här att nå ända fram?
– Vi hoppas det, men som sagt, sjukhusen är en liten del. Sedan är det mycket industri, mycket storskaliga solinstallationer. Men vi vill ändå lyfta sjukhusen för att de gör så otrolig samhällelig nytta, säger hon.
Vad sjukhusprojekten egentligen kan spara är osäkert. För efter SVT publicerat granskningen ändrar sig Ulrika Tornerefelt och återkommer med uppgiften att de 400 sjukhusen ska spara 42 949 ton.
”Planen är att installera solel motsvarande 12 MW i kommersiella projekt (där bl a sjukhusen ingår), 13 MW industriella projekt och drygt 6 MW för storskaliga solinstallationer på mark”, skriver hon i ett mejl.
För de första cirka 400 små anläggningarna på sjukhus och vårdcentraler finns en överenskommelse, men utöver det saknas påskrivna avtal. Tornerefelt uppger att det finns preliminära överenskommelser för ungefär 10 av 31 MW.
Hur ska företaget klara att minska utsläppen? Stella Futuras vd Ulrika Tornerefelt svarar i videon.
Fotnot: Bolaget i Ghana heter numera Infra Futura.