• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: SVT

AI-branschen vill regleras: ”Kan orsaka stor skada på världen”

Publicerad

I läckta brev varnar techjätten Google för att kampen om AI är förlorad och Open AI ber amerikanska kongressen om politisk styrning. Men vem får egentligen besluta om AI:s framtid – politiker eller utvecklare?

– Det behövs politiska beslut även i en värld där allt är öppet – inklusive AI:ns kod, säger Daniel Akenine, teknikchef på Microsoft Sverige.

I ett dokument som läckt online säger Googles seniora ingenjör Luke Sernau att man halkat efter i det globala AI-loppet.

Men han tror inte heller att konkurrenten Open AI kommer att vinna. Det kommer en tredje fraktion göra: Open source-gemenskapen. Alltså teknikutvecklare som arbetar mot en öppen källkod och som senare släpper sitt arbete för vem som helst att använda.

Open AI: ”Vi borde inte fatta alla beslut”

Open AI har själva öppnat för att tillgängliggöra sin källkod, vilket fått experter världen över att larma för vad den nya tekniken kan föra med sig om den hamnar i fel händer. 

Även Open AI ställer sig kritiska till vad det skulle innebära att tillgängliggöra koden och säger att de vill att politiker ska delta i beslutsfattandet om kodens framtid. 

– Vi borde inte fatta alla beslut. Vi vill att samhället har en stor mängd inflytande som pressar oss på något sätt, säger företagets vd och medgrundare Sam Altman i den rysk-amerikanska datavetaren Lex Fridmans podcast.

Teknikchefen: ”Alla behöver ta ansvar”

Den 17 maj framträdde dessutom Altman inför den amerikanska kongressen med ett tydligt budskap: Tekniken måste regleras.

– Min värsta farhåga är att vi orsakar stor skada på världen, säger han.

Microsoft Sveriges teknikchef Daniel Akenine är inne på samma spår, och menar att frågan om hur AI regleras inte bör tillhöra företag – utan samhället.

– Vi pratar ju om frågor som berör transparens och demokrati. Den typen av diskussion måste föras hos demokratiska instutioner.

Men om källkoden blir tillgänglig för vem som helst – är politiska beslut relevanta då?

– Jag tror det. Även om du implementerar källkoden brett så behöver alla ta ansvar för effekterna och ser till att implementera skyddslagarna.

Se varför AI-utvecklare vill att politiker ska lägga sig i besluten i videon ovan. 

AI-regler: Vad vill Europaparlamentet lagstifta om?

EU:s nya förordning (AI Act) – världens första specifika reglering av AI – kan bli antagen våren 2023 under det svenska ordförandeskapet. Den börjar sedan tillämpas två år senare. Man ser nu över ett regelverk som bland annat skulle reglera:

  • Riktlinjer för militär och icke-militär användning av AI.  
  • Upphovsrättsskydd  
  • Mångfaldsskydd för att inte återskapa diskriminiering  
  • Skyddsmekanismer inom polisiärtarbete  
  • Förbud för ansiktsigenkänning på allmänn plats  
  • Säkerhet för kryptovalutor

Källa: Europaparlamentet, maj 2023

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.