• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Föreställningen om en givmild figur på jul går tillbaka till helgonlegenden om Sankt Nikolaus”, berättar Jonas Engman, intendent på Nordiska museet. Se hur tomten utvecklats vidare i videon.

Snäll och vrång, överviktig och mycket rörlig – Vem är jultomten?

Uppdaterad
Publicerad

Han har rötter både i nordisk folktro och i ett katolskt helgon. Amerikansk populärkultur lär ha gjort honom överviktig, men den svenska jultomten har fortfarande sina egenheter.

– I svensk tradition kan han vara lite vresig. Och han kommer in i det privata, in i hemmen. Det gör han inte i den anglosaxiska traditionen alls, säger Jonas Engman intendent på Nordiska museet.

I USA kommer jultomten istället ner genom skorstenen när ingen ser, och han äter kakor istället för gröt. I amerikansk tradition har tomten också flygande renar.

– Det tror jag kommer från USA. Jag har inte stött på det här i Norden tidigare. Det har att göra med att renar förknippas med nordpolen, säger Jonas Engman.

Det är nämligen vid nordpolen jultomten hör hemma enligt de flesta uppfattningar. Och i de här berättelserna är nordpolen en plats som både finns och inte finns, enligt Engman.

Den sortens paradoxer är vanliga i ritualer och traditioner, och inte minst vad gäller jultomten, hävdar han.

– Han är både god och ond. Han är gammal och överviktig, men delar ut julklappar världen över.

I videon berättar Jonas Engman mer om jultomtens karaktär och ursprung.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.