På klimatmötet i Doha är det meningen att världens ledare ska komma fram till ett globalt tak till 2015 för utsläppen som orsakar klimatförändringarna. Men pessimismen är stor.
-Sannolikheten att man lyckas är väldigt liten. Den har varit liten från början. Det beror på att ungefär en tredjedel av länderna, till exempel Venezuela och Iran, aldrig varit särskilt intresserade av internationella överenskommelser, sade Stefan Fölster, chefsekonom på Svenskt Näringsliv.
-Och sedan finns exempelvis Ryssland och Kanada som har olja och inte vill göra några större eftergifter. Och så Japan, som lagt sin kärnkraft på is, och som måste öka förbränningen av fossila bränslen.
-Och så lurpassar Kina och USA på varandra.
”Katastrofal framtid”
Johan Rockström håller med Stefan Fölster när det gäller beskrivningen av förhandlingsläget. Samtidigt varnar han för en ”katastrofal framtid”.
-Vi riskerar en uppvärmning som vi inte har sett på 20-25 miljoner år. Då måste världen kraftsamla. Då gäller det att inte ge upp, sade Rockström som är professor i miljövetenskap vid Stockholms universitet.
Det är mycket vanligt att se det som att man måste välja mellan åtgärder mot klimathotet å ena sidan och jobb och tillväxt å den andra.
Det är ett synsätt som Johan Rockström inte delar.
-Det är en missuppfattning sedan 40 år att det skulle råda en motsättning mellan tillväxt och att vi ska vårda vår planet, sade Rockström.
-Vi har så mycket belägg för att det går att få tillväxt genom att vi förvaltar vårt naturkapital. Genom klok förvaltning av våra ekosystem kan vi skapa jobb och tillväxt.
-Vi tar enorma risker om vi bryter isär de här två sakerna och istället får stora fakturor från planeten som torka och översvämningar. Vi underminerar vår egen välfärd, sade Johan Rockström.
Se hela diskussionen genom att klicka på bilden längst upp i artikeln!