Foto: SVT

”Vi har förlorat alla våra pengar”

Uppdaterad
Publicerad

För första gången kommenterar nu en av delägarna i riskkapitalbolaget Axcel konkursen i skolkoncernen JB. Ägarna har förlorat allt är budskapet.

I dag satte Vilhelm Sundström, partner på riskkapitalbolaget Axcel och ägaransvarig för den konkursade skoljätten JB-koncernen, punkt för riskkapitalbolagets investering i den svenska skolbranschen. Det skedde i tingsrätten där det hölls ett edgångssammanträde för vart och ett av de konkursade bolagen i koncernen.

Flera orsaker bakom

För SVT förklarar Sundström hur investeringen som skulle ge mångmiljonbelopp till investerarna i det danska riskkapitalbolaget Axcel i stället slutade med konkurs.

SVT granskar friskolor

– Vi fick för få sökande elever tre år i rad, säger han.

Han pekar på flera orsaker. En är gymnasiereformen som fått svenska elever att välja bort yrkesgymnasier överlag. En annan är sjunkande gymnasiekullar.

Men som SVT har kunnat visa tidigare har John Bauerskolorna också fått hård kritik av Skolinspektionen för brister i undervisningen.

– Det finns ett samband mellan kvalitet och söktryck, säger Vilhelm Sundström.

Stora förluster

Problemen började redan 2011. Förra året gjorde koncernen en förlust på 80 miljoner kronor förra året.

Riskkapitalbolaget har skjutit till 100 miljoner kronor i nytt kapital, men i våras blev det nej till nya pengar trots att koncernen behövde det. Efter fem år som ägare, vid den tidpunkt då det normalt brukar anses lagom för ett riskkapital att sälja vidare och kamma hem vinsten, satte man i stället hela koncernen i konkurs.

Och enligt Vilhelm Sundström har ägarna forlorat allt.

– Vi har inte heller tagit utdelning ur bolaget under de här fem åren.

Hur har JB-affären blivit för dig personligen?

– Min ersättning är direkt baserad på våra investerares avkastning.

Vilhelm Sundström berättar att han själv var delägare i JB-koncernen, men vill inte säga hur stor andel det handlar om eller hur mycket pengar.

Men de pengarna är förlorade för dig nu?

– Ja.

Men ägarna är inte de enda som förlorat på den misslyckade investeringen. Som SVT kunde berätta igår är bristen i konkursbona över en miljard kronor.

Lönegarantin går på 140 miljoner, pengar som skattebetalarna får stå för.

Och trots att Axcel och konkursförvaltaren lyckats sälja många av skolorna till andra ägare så stängde ändå vart tredje John Bauergymnasium för gott vid skolavslutningen. Av koncernens 9.000 elever är det därmed 1.000 som tvingas hitta ny skola för att kunna slutföra sin gymnasieutbildning.

– Det var inte ekonomiskt försvarbart att köra de skolorna vidare, säger Vilhelm Sundström.

Har ni inte en moralisk skyldighet att fullfölja det ni lovat, nämligen att ge tre års utbildning till alla elever som har sökt till era skolor?

– Ja, det är ju därför vi har jobbat hårt för att hitta huvudmän till alla skolor.

Men borde ni inte själva se till att det här blir gjort, i egen regi, när ni nu har tagit på er att ta in de här eleverna?

– Vi har jobbat för att hitta de nya huvudmännen.

Nu har du varit ägaransvarig för en stor skolkoncern i fem år. Hur tycker du att det här har gått?

– Det har inte gått som vi hade hoppats. Det är väldigt mycket som vi självklart med insikt om vad som har hänt skulle ha velat göra  annorlunda.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SVT granskar friskolor

Mer i ämnet