– Jimmie kan aldrig ersättas men jag är trygg med att vi kan leverera en politik som väljarna är nöjda med, sade han.
Mattias Karlsson sade också att partiorganisationen kommer att fungera på ungefär samma sätt som den gjort under Jimmie Åkessons ledning.
Det har spekulerats i om Sverigedemokraterna blir mindre benägna att rösta mot regeringens budgetförslag och för Alliansens och därmed kanske utlösa ett nyval.
Inte rädd för oreda
Men Mattias Karlsson, som ofta beskrivs som SD:s chefsideolog, sade att Åkessons sjukskrivning inte förändrar det politiska läget. Sverigedemokraterna kommer att analysera de olika budgetförslagen när de kommer från Alliansen och från regeringen, hävdade han.
Den vikarierande partiledaren är inte rädd för den oreda det skulle innebära om regeringens budgetförslag röstades ned och det blev nyval med ett SD utan sin ordinarie partiledare.
– Jag är förvissad om att vi skulle klara av att bedriva en valrörelse även om Jimmie inte kommit tillbaka men vår och Jimmies ambition är att sjukskrivningen ska bli relativt kortvarig.
”Den avgörande striden”
Efter valet i våras till Europaparlamentet skrev Mattias Karlsson att konflikten numera inte längre står mellan vänster och höger utan mellan ”värdekonservativa patrioter och kosmopolitiska kulturradikaler”.
På sociala medier skrev han:
”Den stora avgörande striden om vår civilisations. våra kulturers och våra nationers överlevnad har gått in i en ny, mer intensiv och avgörande fas”.
I intervjun i Agenda fick Mattias Karlsson förklara det han skrev. Han menar att det handlade om att mer makt förs över till EU.
– Vi har sett en utveckling under flera decennier där man i flera länder i Europa för över makt från de enskilda nationerna, från folkvalda politiker, till byråkrater och andra instanser i Bryssel. Det underminerar människors möjligheter att påverka sin vardag. Det eroderar också nationalstaternas existens, sade han.
Politisk strid
Han menar dock inte att det handlar om ett krig om vår civilisations överlevnad.
– Det är en politisk strid. Det är ganska uppenbart när man ser hur det politiska landskapet har förändrats. Vi ser hur socialdemokrater och moderater, socialister och liberaler, på många sätt liknar varandra och ställer sig på samma sida i de stora avgörande frågorna, sade Mattias Karlsson.