• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

”Vi kommer se fallande konsumtion bland hushållen”

Publicerad

Skenande inflation och höjda elpriser slår hårt mot svenskarnas köpkraft. Konjunkturinstitutet (KI) tror att Sverige går in i en lågkonjunktur i början av nästa år.

– För första gången på länge kommer vi nu se fallande konsumtion bland hushållen, säger KI:s generaldirektör Albin Kainelainen i Aktuellt.

Inflationen i Sverige är högre än på många decennier och de svenska hushållens tillförsikt för den framtida ekonomin är just nu den lägsta sedan KI började mäta i mitten av 1990-talet.

– Hushållens bild av ekonomin är riktigt illa, sedan är det inte nödvändigtvis så att ekonomin har utvecklats så illa som hushållen befarar, säger Albin Kainelainen.

Minskad köpkraft

I KI:s senaste rapport beskriver man hur hushållens köpkraft minskar under kommande år. Högre priser, stigande räntor och fallande bostadspriser gör att svenskarna inte kommer ha råd att konsumera lika många varor och tjänster som året innan.

– För första gången på länge kommer vi nu se fallande konsumtion bland hushållen.

Prognosen är just en prognos, säger Kainelainen. Helt säker på den ekonomiska utvecklingen kan ingen vara.

– Men vi ser många tecken. Vi ser en global nedgång av ett liknande slag. Att det kommer bli tuffare 2023 än det var 2022 är det väldigt mycket som talar för.

Inflationen faller 2023

Men  det kan relativt snart vända uppåt igen. Inflationen väntas falla under kommande år och förutspås landa under 2 procent i slutet av 2023.

– Sedan tar det ytterligare något år för ekonomin att hitta balansen igen, säger Albin Kainelainen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.