Soldater i Eksjö på övning. Besparingar gör att de ibland inte har ammunition. Foto: SVT/Oscar Fries

”Vi springer runt och skriker pang pang”

Uppdaterad
Publicerad

Nedskärningarna inom försvaret gör att pengarna ibland inte räcker till ammunition vid övningar och utbildning. Agenda har träffat luttrade militärer i Eksjö.

Nedskärningarna inom försvaret gör att pengarna ibland inte räcker till ammunition vid övningar och utbildning. Agenda har träffat luttrade militärer i Eksjö.

Det är dags för minröjarkurs för ingenjörssoldaterna i Eksjö när Agendas reporter kommer på besök.

Val 2014

– I dag utbildar vi på att använda ett trådlöst tändsystem för att kunna spränga minor en bit ifrån minfältet, så att vi kommer bort från risken själva, förklarar Johan Hansson som är övningsledare och plutonchef.

Praktiska övningar hör inte till vardagen. Åratal av nedskärningar inom försvaret har lett till färre och kortare övningar och ibland räcker inte pengarna ens till ammunition.

– I slutet av året springer vi runt i skogen och skriker pang pang i stället för att använda ammunition, säger Emelie Ljungqvist, soldat.

Har inte råd med minor

I dag ska det i alla fall övas, men det visar sig ganska snart att några minor hade man inte råd med och knappt något sprängmedel heller.

– Vi övar på metoden men vi har inte råd att öva på att faktiskt spränga en mina, säger Johan Hansson.

– Vi lyckades i alla fall spränga hål på en millimeter is, konstaterar han.

Eksjö gammal militärstad

Eksjö är en stolt militärstad sedan flera hundra år. När hjulen rullade som mest här jobbade fler än 1.000 människor på garnisonen och närmare 2.000 värnpliktiga utbildades varje år. Nu är värnplikten avskaffad och antalet anställda halverat.

Men kanske håller något på att hända, för i spåren av Ukrainakrisen talar nu allt fler politiker om att anslagen behöver höjas. Det har en stor del av svenska folket tyckt länge. Ända sedan ÖB i början av förra året berättade att Sverige bara skulle kunna försvara sig i en vecka så har omkring fyra av tio svenskar velat skjuta till mer pengar.

I en opinionsundersökning som Agenda låtit göra i veckan tycker 41 procent att anslaget till försvaret borde höjas.

Svenska Freds: Det är valfläsk

Men medan fler och fler talar om upprustning vänder sig fredsrörelsen mot hela idén om att skapa säkerhet genom militära medel.

– Om vi vet att det är klimatförändringarna eller bristen på demokrati i Sverige som är hoten mot vår säkerhet – vi har nazistiska och främlingsfientliga rörelser som växer – borde då inte åtgärderna sättas in där i stället för att beväpna Gotland? Det här är ju rent valfläsk egentligen, säger Anna Ek, ordförande i Svenska Freds.

”Förstår mig inte på politikerna”

Soldaterna i Eksjö är förstås glada över allt prat om större resurser, men samtidigt skeptiska till politikernas plötsliga kärleksförklaring till försvaret.

– Jag förstår mig inte på dem. De kan bara skära ner och skära ner, sedan när de får reda på konsekvenserna, att vi inte har en incidentberedskap, då helt plötsligt, när det är försent, då ska det börja diskuteras och tas beslut, men det tar ju alldeles för lång tid. Nu när vi ser att det händer grejer i omvärlden, det är nu vi skulle haft försvaret, säger Fredrik Kvarnström.

Även chefen på regementet är luttrad av alla tidigare neddragningar och besparingar.

– Vi lever ju i vardagen och i dag har vi för begränsad ekonomi för att göra det vi vill och behöver göra. Det är det vi lever med och det är belastande. Framtiden ser vi på med lite skepsis. Det måste finnas konkreta förslag kring det här innan vi kan tro på någonting, säger Patrik Ahlgren, regementschef.

Men trots den ansträngda ekonomin visar det sig att dagens övning ändå ska avslutas med en ordentlig smäll. Någon mina har man inte lyckats köpa in, men väl lite sprängdeg.

Reportaget sändes i Agenda söndag 23 mars. I studion Cecilia Widegren (M) och Peter Hultqvist (S) från Försvarsberedningen. Se programmet här.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2014

Mer i ämnet