Foto: P. Ström och A. Hult/SVT

Viktor hoppade av skolan: ”Ingen från skolan frågade varför”

Uppdaterad
Publicerad

Var fjärde gymnasieelev hoppar av skolan eller går ut med ofullständiga betyg. 19-årige Viktor Robles är en av dem som valde att lämna skolan. I vår tar flera av hans kompisar studenten, men Viktor ångrar inte sitt beslut. Däremot tycker han att skolan hade kunnat kämpa lite hårdare.

– Ansvaret ligger på mig. Men skolan kan åtminstone försöka få varje elev att försöka igen, säger han till SVT Nyheter.

Viktor Robles, 19 år, hoppade av gymnasiet för två år sen. Det började med att han hade svårt att hänga med på lektionerna under första terminen i ettan. Sedan började han skolka och struntade i att lämna in inlämningsuppgifter. 

– Jag hamnade i en spiral då jag helt enkelt inte gick till skolan. Och det var ingen från skolan som frågade varför, säger Viktor Robles.

”Hade varit kul att ta studenten”

Enligt honom själv gjorde skolan ingenting för att fånga upp honom. Efter fem månader som gymnasieelev valde han att hoppa av. Sedan blev det tyst.

– Jag fick ingen reaktion från skolan. Efter några veckor fick jag ett brev hem från skolan där det stod att jag avslutat min utbildning.

25 procent av alla gymnasieelever i Sverige går ut utan fullständiga betyg eller hoppar av innan det är dags för studenten. Så Viktor är inte ensam om att ha fattat beslutet att lämna gymnasiet.

Sedan avhoppet har han jobbat på kafé och rest en del. I vår tar många av hans kompisar studenten. Viktor säger att han inte ångrar att han hoppade av.

– Men det hade varit jävligt kul att ta studenten, säger han.

Viktor Robles tror att skolor och rektorer kan göra mycket för att få elever att stanna kvar på gymnasiet.

– Jag tror att de kan fokusera mer på eleven och få den att känna sig tryggare, då tror jag absolut att det skulle funka bättre. För jag kom till skolan och kände inte att jag hade någon lärare jag litade på eller kunde prata med på det sättet.

”Ansvaret ligger på mig”

Viktor Robles tycker att det främst är upp till varje elev att ta eget ansvar för att gå klart gymnasiet, men att många skolor kan jobba mer systematiskt med att upptäcka potentiella avhoppare tidigt.

– Det är helt frivilligt att börja gymnasiet och det är helt frivilligt att sluta, så ansvaret ligger på mig. Men skolan kan åtminstone försöka få varje elev att försöka igen och visa att de bryr sig, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.