På flera håll i Sverige rasar massiva skogsbränder. Flera kommuner efterlyser frivilliga som kan stötta räddningstjänsten under deras tunga arbete. Liselotte Johansson på bilden är en av volontärerna i Ljusdal. Foto: TT/Maja Suslin

Vill du hjälpa till i kampen mot bränderna? – så här gör du

Uppdaterad
Publicerad

Många har redan anmält sig som frivilliga i kampen mot bränderna som härjar i landet. Och ännu flera står på kö. SVT Nyheter berättar vart du kan vända dig om du vill hjälpa till.

Det är många som vill bidra i bekämpningen av skogsbränderna, och det finns flera sätt att hjälpa till på. Folk har hittills ställt upp med allt från skjuts, mat, boende, omhändertagande av djur och så vidare.

– Jag har registrerat över hundra mejl och samtal, sa Åsa Juhlén på krisinformationsgruppen på Ljusdals kommun under onsdagen.

Skogsbränderna sommaren 2018

Eftersom det är så många som hör av sig har olika kommuner upprättat speciella kontaktvägar för just detta. Kommunerna vill gärna ha hjälp, men avråder personer från att bara sätta sig i bilen och åka till en drabbad plats – något som istället kan försvåra räddningstjänstens arbete.

Därför är det bra att anmäla sig först så att kommuner själva kan avgöra vilken hjälp som behövs var och på vilket sätt.

För dig som vill hjälpa till

Följande kommuner har efterlyst hjälp från frivilliga, om du har möjlighet att hjälpa till kan du antingen ringa eller mejla enligt angivna kontaktuppgifter nedan. Samtliga kommuner önskar att man anger namn, kontaktuppgifter, var du bor, samt vilka resurser som kan erbjudas.

Ljusdals kommun

Telefonnummer: 076-767 98 19

E-post: krisinfo@ljusdal.se

Härjedalens kommun

E-post: kommun@herjedalen.se

Du kan också kontakta Frivilliga resursgruppen, FRG, Eva-Lotta Lundin på telefonnummer: 070-361 86 34.

Jokkmokks kommun

Thomas Andersson vid räddningstjänsten, telefonnummer: 070-311 36 71.

Älvdalens kommun

E-post: frivillig@alvdalen.se

Bräcke kommun

Telefonnummer: 0693-161 43

E-post: receptionen@bracke.se (har öppet vardagar klockan 9-15).

Röda Korset

Även Röda Korset i Sverige stöttar områden som drabbas av de massiva bränderna, bland annat Ljusdal och Sveg. På deras hemsida kan du också anmäla dig som frivillig.

På hemsidan krisinformation.se samlas krisinformation från svenska myndigheter, där finns mer information gällande brandläget i landet.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Skogsbränderna sommaren 2018

Mer i ämnet