Foto: TT

Vinstförhandlingar med V inledda

Uppdaterad
Publicerad

Med ett dygn kvar till deadline hos talmannen inledde S och MP på torsdagen förhandlingar med V om vinster i välfärden.

Senaste klockan tolv på fredagen ska S-ledaren Stefan Löfven rapportera till talman Per Westerberg om förutsättningarna för att bilda en regering med Miljöpartiet. En pressträff med dem båda är annonserad.

De borgerliga har redan sagt att de släpper fram Löfven som statsminister, så förtroendeomröstningen behöver inte talmannen ta upp. Däremot har han ställt krav på att Löfven måste visa att han kommer att få igenom en budget i höst.

Läget efter valet 2014

Springande punkten

Därför har S och MP parallellt med regeringsförhandlingarna även fört budgetförhandlingar. Något budgetförslag kommer inte att presenteras på fredagen, fullt så fort går det inte, utan snarare huvuddragen.

Det avgörande är dock hur Vänsterpartiet kommer att ställas sig. Jonas Sjöstedt har markerat att de vill se ett färdigt budgetförslag från S och MP innan de blir inblandade. Alla vet dock att den springande punkten är vinster i välfärden.

Samtal fortsätter

Här står V helt isolerade. Varken S eller MP vill gå lika långt och helt stoppa vinsterna. S vill begränsa möjligheterna genom skärpta kvalitets- och bemanningskrav; MP vill att de återinvesteras. Samtidigt tror ingen riktigt på att V skulle fälla en S-budget i höst.

Först på torsdagen träffades de tre partierna i förhandlingar om frågan. Från V deltog partiets ekonomisk-politiska talesperson Ulla Andersson. Hon ville inte säga något efter mötet, som förväntades återupptas.

Någon större dramatik är det dock inte om talmannen inte skulle vara nöjd med Löfvens besked. Sonderingarna får då fortsätta över helgen. På måndagen väljs en ny talman.

Fakta/Processen

  • Måndagen 29 september hålls upprop i riksdagen. Senare samma dag väljer riksdagen en talman och tre vice talmän.
  • Tisdagen 30 september klockan 14 förklarar kungen riksmötet för öppnat.
  • Normalt avger statsministern då en regeringsförklaring, men det kommer inte att ske vid detta tillfälle.
  • Först måste talmannen föreslå riksdagen en statsminister. Senast fyra dagar därefter ska riksdagen rösta om förslaget.
  • En omröstning om Stefan Löfven kan ske tidigaste 2 oktober. En regeringsförklaring kan lämnas tidigast 3 oktober.
  • Om inte 175 ledamöter röstar emot, så väljs denne.
  • Om riksdagen avslår talmannens förslag fyra gånger, utlyses extraval inom tre månader.
  • Efter att statsministern valts ska denne ”så snart det kan ske” anmäla övriga statsråd för riksdagen. Sedan äger ett regeringsskifte rum vid en konselj på Slottet.
  • Efter att regeringen tillträtt har den tre veckor på sig att lämna en budget till riksdagen. Dock senast den 15 november. (TT)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Läget efter valet 2014

Mer i ämnet