Under tisdagen publicerade DN en kritisk debattartikel gällande Folkhälsomyndighetens arbete med coronapandemin.
Lena Einhorn är författare, filmare och debattör, men också doktor i virologi. Hon är en av undertecknarna till debattartikeln. Hon menar att folkhälsomyndigheten inte har agerat på rätt sätt.
– Jag är kritisk till att man inte tog höjd från början. Man bortser helt från de studier som visar på asymtomatisk smitta (smittspridning från en person utan symtom på sjukdom), säger Lena Einhorn i Aktuellt.
Enligt de studier som Folkhälsomyndigheten har använt sig av framkommer det att det är 6-8 procent som smittar asymtomatiskt.
– Studien som Anders Tegnell refererar till använder han på helt fel sätt. Exakt samma material har använts i en annan studie där man använt andra metoder, där 48 procent visar på presymtomatisk smitta (smittspridning från en person innan denne fått symtom), säger Lena Einhorn.
Anders Tegnell påpekar att även WHO menar att majoriteten av smittspridningen sker från personer med symtom.
– Det mesta talar för det. Vid i stort sett alla andra infektionssjukdomar vet vi att det är så. Men det kan säkert ske en viss spridning från de som inte visar så mycket symtom, säger han.
Har Folkhälsomyndigheten undervärderat asymtomatisk smitta?
– Nej, det har vi inte. I vår strategi så spelar inte detta så stor roll, vi har aldrig sagt att vi ska stoppa all smitta. Vi jobbar för att få bort så mycket smitta som möjligt. Det som är helt klart är att om får vi stopp på de symtomatiska fallen så kommer pandemin att avstanna helt och hållet, säger Anders Tegnell.
Förtydligande: I en tidigare versionen i den här texten titulerades Lena Einhorn enbart som virolog. Hon är läkare och har doktorerat i virologi, men under de senaste decennierna har hon huvudsakligen varit verksam som författare och regissör.