Henrik Ekengren Oscarsson, professor i statsvetenskap, har forskat på väljarbeteende. – Vi har ett välfungerande och generöst system för förtidsröstning, speciellt sedan kommunerna tog över efter posten. Foto: Adam Ihse / TT

”Vissa tycker det är obehagligt att gå till vallokal”

Uppdaterad
Publicerad

Antalet förtidsröster når rekordnivåer i år. Enligt statsvetaren Henrik Ekengren Oscarsson beror det på flera anledningar.

– Intresset för valet har blivit större och många tycker att det är så viktigt att rösta att de inte vill riskera att missa det, säger han till SVT Nyheter.

Intresset för att förtidsrösta har ökat. I skrivande stund har över 1,53 miljoner förtidsröster räknats, och fler kommer det att bli. I EU-valet 2014 hamnade den slutgiltiga siffran på 1,34 miljoner, och i valet innan det låg den under 1 miljon.

Henrik Ekengren Oscarsson, professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet, har forskat kring val och väljarbeteende. Enligt honom vill fler rösta i förtid för att det helt enkelt är lättare.

EU-valet 2019

– Vi har ett välfungerande och generöst system för förtidsröstning med bra information, speciellt sedan kommunerna tog över efter posten. Vi ser att det speciellt är populärt ute på landsbygden, att man slipper åka iväg på helgen utan kan göra det på lunchen när man ändå är nära en lokal, säger han.

Tycker inte om försöken till påverkan

Andra väljer förtidsröstning för att de tycker det är obehagligt att gå till en vallokal på valdagen.

– De tycker inte om att partier står utanför och delar ut valsedlar och försöker påverka.

Hedra demokratin

Men trots att fler väljer att rösta i förtid finns det fortfarande en skara som aldrig skulle kunna tänka sig något annat än att rösta i den egna vallokalen på valdagen.

– Många klär upp sig och går ihop med familjen. De ser det som ett sätt att hedra demokratin och tar med sig barnen för att visa hur det går till.

Än så länge går det inte att veta hur stort det totala valdeltagandet kommer att bli i årets EU-val. Men Henrik Ekengren Oscarsson tror att 51-55 procent av de röstberättigade svenskarna kommer att rösta.

– Vi har ganska bra data att basera det på. Jag skulle bli ytterst förvånad om vi inte slår siffran på 51 procent från förra valet. Inte ens regn och rusk brukar påverka oss svenskar, säger han. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

EU-valet 2019

Mer i ämnet