Att veta om man blir mobbad på jobbet kan vara svårt för den som är utsatt – men även för den som mobbar. Foto: Arkivfoto: TT.

Vuxna som mobbas blir utan stöd: ”Ett hål i lagstiftningen”

Uppdaterad
Publicerad

Allt fler svenskar uppger att de blivit utsatta för mobbning eller kränkande särbehandling på sin arbetsplats. Arbetsgivaren har ansvar för att förhindra att det uppstår, men när någon väl drabbas riskerar man att stå helt utan stöd.

Det kan börja med en konflikt, skvaller en eller en tystnad som uppstår när någon kliver in i lunchrummet. Det kan sluta i sjukskrivning, depression, isolering – i värsta fall med att någon tar sitt liv.

450.000 personer, nio procent av alla som jobbar i Sverige, uppger att de blivit utsatta för mobbning eller kränkande särbehandling på sin arbetsplats, enligt statistik från Arbetsmiljöverket och SCB.

Morgans mission – vuxenmobbning

LÄS MER: Så vet du om du blir mobbad på jobbet

– Varje enskilt ärende är allvarligt. Vi ser att ohälsan kopplat till den organisatoriska och sociala arbetsmiljön ökar generellt. Det är ett problem, kostnaderna är höga och för den enskilde är det ett lidande, säger Ulrich Stoetzer, psykolog och sakkunnig på Arbetsmiljöverket.

I den andra säsongen av SVT-programmet ”Morgans mission” undersöker skådespelaren Morgan Alling

vuxenmobbning. Mellan 2012 och 2014 ökade antalet personer som upplevt hälsoproblem på grund av mobbning, trakasserier och kränkningar på arbetet – från 15.000 till 25.000 personer. 

– Det är en oroande trend som varken arbetsgivare eller samhället har lyckats bryta, säger Stefan Blomberg, psykolog och forskare vid Arbets- och miljömedicin på universitetssjukhuset i Linköping.

”Vem som helst kan bli utsatt”

Att veta om man blir mobbad på jobbet kan vara svårt för den som är utsatt – men även för den som mobbar. Enligt psykologen Stefan Blomberg övergår en konflikt mellan två vuxna personer till mobbning när en av parterna hamnar i underläge och inte kan försvara sig.

– Vem som helst kan bli utsatt och i princip kan vem som helst agera som mobbare. Det handlar inte om personlighet utan om sammanhang om situationer som avgör om mobbning ska uppstå, säger Stefan Blomberg.

På sex år, mellan 2010 och 2016, har antalet anmälningar till Arbetsmiljöverket om arbetsskador till på grund av mobbning och kränkningar nästan fördubblats – från 635 till 1.253. Och den största anledningen till mobbning på jobbet är inte bråk kollegor emellan.

Istället involverar det de personer som är längst upp i hierarkin, enligt Stefan Blomberg.

– I ungefär hälften av alla mobbningsfall är chefer inblandade. Men ju allvarligare mobbningen är, desto vanligare är det att cheferna är de som mobbar.

Antalet anmälningar om arbetsskador har nästan fördubblats sen 2010, visar statistik från Arbetsmiljöverket. Foto: SVT Design

Arbetsgivarens ansvar

Om en person blir utsatt är rådet från Arbetsmiljöverket att man i första hand tar upp problemet med den kollega man upplever utsätter en för mobbning. Annars uppmanas man ta kontakt med sin närmaste chef och om problemet kvarstår är rådet att vända sig till skyddsombud eller fackförbund.

Det är arbetsgivarens ansvar att ha ett arbete för att förhindra mobbning och ha rutiner för att hantera de fall när det händer – som vem man ska vända sig till och vilken hjälp man kan få. Sedan ungefär ett år tillbaka finns föreskrifter i arbetsmiljölagen att rätta sig efter.

– Arbetsmiljölagen handlar om att förebygga. När det väl har uppstått säger vi att arbetsgivaren ska ha rutiner kring vem man ska rapportera till och så vidare. Vi ställer sedan inga krav på att det ska utredas på något särskilt sätt, säger Ulrich Stoetzer på Arbetsmiljöverket.

Men om chefen inte tar tag i situationen, om inte facket hjälper till eller om chefen själv mobbar – så finns inget skydd för den drabbade.

– När det väl uppstått en situation när någon utsätts för mobbning, och man inte får det skydd som till exempel ett skyddsombud kan ge en, då står man väldigt ensam. Där finns en brist i vår lagstiftning för då kan inte vi hjälpa till, säger Ulrich Stoetzer.

Ett hål i lagen

Enligt en statlig utredning från 1999 blir minst 10.000 personer långtidssjukskrivna varje år på grund av mobbning. Att människor inte kan vända sig till Arbetsmiljöverket när problemen uppstår och blir utan ett opartiskt stöd menar Ulrich Stoetzer är ett hål i lagstiftningen. 

– För individen är det fruktansvärt. Vi ser att då hamnar man kanske utanför arbetsmarknaden, man får långvariga depressioner. Det är väldigt allvarligt.

Är det rimligt att det är så i Sverige 2017?

– Nej, man ska inte ens hamna i de här situationerna att man står helt ensam och varit utsatt under en längre tid. Det är inte rimligt att det ska vara så.

”Kan inte bara dra något ur skjortärmen”

Arbetsmiljöverket har påpekat att lagen och föreskrifterna kring mobbning och kränkande särbehandling inte täcker de fall där någon blivit utsatt, och Ulrich Stoetzer menar att det kan behövas en lagändring eller en utredning för att täcka den luckan.

– Men de här lösningarna måste vara bra, det måste vara något som fungerar i praktiken. Man kan inte bara dra något ur skjortärmen.

Och till dess fortsätter människor att fara illa?

– Ja, tyvärr är det så. Tyvärr far enskilda illa i vissa sammanhang. Det är ingen tröst för dem att vi säger att det här måste utredas och att vi behöver ändra lagen, men jag kan egentligen inte säga något för att lindra det för dem.

Första avsnittet av Morgans mission kan du se i SVT1 eller SVTplay den 16 mars klockan 21.00.

Fakta

Hit kan du vända dig om du är utsatt

Arbetsmiljöverket – Denna myndighet har i uppdrag av regeringen och riksdagen att se till att lagar och riktlinjer om arbetsmiljö och arbetstider följs av företag och organisationer. På deras hemsida finns information om vilka lagar och föreskrifter som gäller, här finns statistik och annan information som kan vara till hjälp för den intresserade. 

På Arbetsmiljöverkets hemsida kan du läsa mer om psykisk ohälsa, stress, hot och våld.

Din vårdcentral – Det kan vara en god idé att kontakta din vårdcentral för att få vidare hjälp om du känner dig sjuk på grund av arbetsrelaterad ohälsa. Kontakta Vårdguiden på telefonnummer 1177 om du inte vet vilken mottagning eller vårdcentral som du har valt eller som finns närmast dig.

Arbets- och miljömedicinsk klinik - Kontakta Vårdguiden på telefonnummer 1177 och fråga om närmaste arbetsmiljö och medicinsk klinik. Dessa kliniker tar emot patienter med sjukdomar som misstänks bero på arbetsmiljön eller den omgivande miljön.

Företagshälsovården – Många arbetsgivare anlitar företag inom företagshälsovården för att komplettera arbetsplatsens arbetsmiljöarbete. Se vilket företag som din arbetsgivare har avtal med. 

Föreningen Stopp – Denna förenings syfte är bland annat att arbeta för att uppmärksamma mobbning och kränkande särbehandling. Där finns hjälp och stöd att söka om en känner sig utsatt på sin arbetsplats. Läs mer om Föreningen Stopp här.

OMM – Organisationen Mot Mobbning – Denna förenings syfte är bland annat att arbeta för att förbättra rutiner vid situationer där mobbning uppstått och rehabiliteringen för den som utsatts. Läs mer om OMM här.

Steg för steg – en organisation som verkar för nolltolerans mot kränkande behandling, oavsett var, på vilket sätt det sker. Organisationen välkomnar alla åldersgrupper. Läs mer om Steg för steg här.

Källa: Morgans mission

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Morgans mission – vuxenmobbning

Mer i ämnet