Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Med 269 ja mot 37 nej har riksdagen röstat för att Sverige ska gå med i Nato. Enligt den före detta utrikesministern kommer det här förändra hur andra länder ser på Sverige. Hör Margot Wallström berätta mer i klippet. Foto: TT

Wallström om riksdagens Nato-ja: Sverige kommer betraktas med skepsis

Uppdaterad
Publicerad

Att Sverige ska lämna den militära alliansfriheten och gå med i Nato tas emot på olika sätt bland tidigare utrikesministrar. Carl Bildts bild av att det påverkar Sverigebilden ”anmärkningsvärt lite” delas inte av hans kollega Margot Wallström:

– Vi kommer inte längre uppfattas som ett modigt land.

Det är nu klubbat i riksdagen att Sverige ska gå med i Nato när samtliga Natomedlemmar ratificerat vår ansökan. Det är en kursändring som allvarligt kommer påverka Sveriges internationella självständighet säger den tidigare socialdemokratiska utrikesministern Margot Wallström i SVT:s sändning.

– Vi kommer inte längre uppfattas som ett modigt land som kan fatta självständiga beslut. Utan vi kommer vara en av Natomedlemmarna och kommer betraktas med mer skepsis av de länder som föredrar att samarbeta med länder som är militärt alliansfria. Det är bara att konstatera, säger Margot Wallström.

Sverige och Nato

Bildt: Ingen större skillnad

Tidigare moderata statsminister och utrikesminister Carl Bildt menar att beslutet är historiskt, men till skillnad från Wallström anser han att beslutet inte kommer att påverka synen på Sverige i omvärlden.

– Vi har fått en identitet på goda grunder som en aktiv medlem i EU. Det avgörande steget bort från den gamla neutralitietspolitiken togs när vi gick med i EU. Då upphörde den politiska alliansfriheten. Nu upphör den militära alliansfriheten men det steget uppfattas nog av stora delar av omvärlden som betydligt mycket mindre, säger Bildt.

”Hunsas av Erdogan”

Ungern och Turkiet måste fortfarande ratificera Sveriges ansökan innan vi kan bli medlemmar. Margot Wallströms råd till regeringen är att framöver i Natoprocessen göra som Finland och hålla huvudet kallt.

– Och inte finna sig i att hunsas runt av Erdogan och andra som vill använda detta för sina egna agendor, säger Wallström.

Carl Bildt håller inte med om den kritiken.

– Det går tillbaka till att vi har en annan historia än Finland. Det skedde saker under den tidigare mandatperioden, och tidigare än så, som skapade betydande problem i relationen till Turkiet som Finland inte alls varit i närheten av. Det har gjort att det funnits ett behov för Sverige att justera kurs och linje tydligare. Det behovet har inte Finland haft.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sverige och Nato

Mer i ämnet