Foto: TT/SVT

Ahlenius: ”Wallströms omdöme har svikit henne”

Uppdaterad
Publicerad

Utrikesminister Margot Wallströms hyresaffär med fackförbundet Kommunal är olämplig och ett tecken på en osund kultur. Det anser Inga-Britt Ahlenius, före detta chef för Riksrevisionen.

– Jag tycker att Wallströms omdöme har svikit henne i det här fallet. Det kan bero på att både hennes och andras omdöme har fördunklats av de långvariga förbindelserna mellan de socialdemokratiska politikerna och den förmögna fackliga rörelsen. Man har utnyttjat de här kontakterna under så lång tid att man kanske inte längre ser att det är olämpligt, kanske rent av brottsligt, säger Inga-Britt Ahlenius till SVT Nyheter.

Visselblåsare i FN

Det är inte vilken tyckare som helst som levererar salvan mot Wallströms omdöme. Inga-Britt Ahlenius har bland annat varit chef för Riksrevisionen och FN:s internrevision OIOS och har gjort sig känd som en svuren fiende mot korruption. 2010 blev Ahlenius globalt nyhetsstoff för sin skoningslösa kritik av FN:s generalsekreterare Ban Ki-Moon.

Wallström utreds, vad händer om hon nu inte fälls för mutbrott?

– Att få ett kontrakt på en hyresrätt i Stockholm är en mycket stor förmån. Det räcker inte att bli friad från misstanken om brott eftersom det inte går att lagstifta mot dåligt omdöme. Den moraliska frågan återstår och det är allvarligt att en minister inte ser det olämpliga i den här kontakten med en intresseorganisation, säger Inga-Britt Ahlenius.

Om Wallström frias menar Ahlenius att det är statsministern som ytterst avgör vilka konsekvenser affären får för Wallströms framtid som minister, men Ahlenius själv anser att det som framkommit är allvarligt.

Borgerligt försvar av Wallström

En som tvärt om ryckt ut till Wallströms försvar och samtidigt riktat en rejäl känga mot såväl borgerliga oppositionspolitiker som sensationslystna medier är Mats Svegfors: Borgerlig debattör, tidigare chef för Sveriges Radio och Svenska Dagbladet samt på 1970-talet statssekreterare på dåtidens bostadsdepartement under den borgerliga regeringen.

Svegfors har kallat jakten på Wallström för ”direkt oanständig” . Han hävdar att det är betydligt mindre korrumperande för ett statsråd än att hyra sin bostad under en begränsad tid, än att köpa och äga den.

– En av de stora frågorna på regeringens dagordning är hur man ska få ned de överhettade bostadspriserna. Regeringsledamöter som investerat hela sin förmögenhet i en dyr lägenhet kommer då i ett mycket speciellt förhållande gentemot åtgärder som syftar till att driva ned värdet, säger Mats Svegfors till SVT Nyheter.

De åtgärder Svegfors syftar på är till exempel amorteringskrav, lånetak och avskaffade ränteavdrag som kan sänka värdet på en bostad med flera miljoner och öka boendekostnaderna med tusentals kronor i månaden.

Två sidor av arbetarrörelsen

När det gäller hur omdömesgill utrikesministern varit när hon tagit emot ett hyreskontrakt av en intresseorganisation som Kommunal, har han inga synpunkter. Han menar att båda utgör var sin del av arbetarrörelsen och att innehållet i Wallströms ministerportfölj inte på något sätt sammanfaller med Kommunals intressen.

– Hyresavtalet uppfattas som olämpligt därför att ett antal medier gjort en stor fråga av detta. Men hela hyresmarknaden bygger på att ett stort antal lägenheter inte förmedlas via bostadskön utan att fastighetsägaren själv bestämmer vem som får hyra, säger Mats Svegfors och frågar sig retoriskt:

– Hade det varit bättre om Wallström känt en stor privat fastighetsägare som hon hyrt en lägenhet av?

Men Inga-Britt Ahlenius avfärdar tanken på att det är ett drev som pågått:

– Det rör en fråga om omdöme och moral och de relationer som är lämpliga mellan en hög politiker, ett statsråd, och en intresseorganisation, säger Ahlenius.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.