WHO pekar ut Sverige som riskland – ”total feltolkning”

Uppdaterad
Publicerad

WHO pekar ut Sverige som särskilt riskland när det kommer till smittspridning – tillsammans med länder som Albanien, Moldavien och Azerbajdzjan. Nu slår statsepidemiolog Anders Tegnell tillbaka mot WHO.

– Det är tyvärr en total feltolkning av datan, säger han i SVT:s Morgonstudion.

Världshälsoorganisationen WHO har utfärdat en särskild varning för elva europeiska länder på grund av spridningen av coronaviruset.

Organisationen menar att hälso- och sjukvården riskerar att pressas till bristningsgränsen under hösten när även säsongsinfluensan kommer att kräva resurser.

Coronapandemin

– I veckor har jag talat om risken för ökad spridning när länder justerar sina virusåtgärder. I flera länder i Europa har denna risk nu blivit verklighet – i 30 länder har antalet nya kumulativa fall ökat under de senaste två veckorna, säger WHO:s Europaansvarige Hans Henri Kluge.

Extra allvarligt i elva länder

Värst är läget i elva länder – som pekas ut av WHO. Förutom Sverige handlar det om: Armenien, Moldavien, Nordmakedonien, Azerbajdzjan, Kazakstan, Albanien, Bosnien-Hercegovina, Kirgizistan, Ukraina och Kosovo.

I SVT:s Morgonstudion riktar statsepidemiolog Anders Tegnell kritik mot WHO.

– Vi har ett stigande antal fall som vi hittar i Sverige men det beror på att vi testar enormt mycket mer än tidigare. Det är olyckligt att man sammanblandar Sverige med länder som inte tidigare haft några problem alls och som uppenbarligen är i början på sin epidemi.

Tegnell: Borde ha ringt oss

Varför menar du att WHO har fel?

– Förmodligen för att de inte har ringt och frågat oss. Vi hade kunnat ge en mer nyanserad bild av hur situationen med sjukvården ser ut i Sverige, säger Anders Tegnell.

Är det allvarligt att Sverige pekas ut som ett riskland?

– Det är absolut allvarligt. Särskilt i den här situationen när det pågår mycket diskussioner om vilka länder man kan resa till och inte, då är den här typen av uttalanden väldigt olyckliga.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet