Inrikesminister Anders Ygeman (S) och EU-parlamentarikler Sorya Post (Fi) debatterar regeringens behandling av tiggarfrågan. Foto: SVT

Ygeman: En ogrundad och osmaklig anklagelse

Uppdaterad
Publicerad

Inrikesminister Anders Ygeman (S) slog tillbaka mot påståendet att regeringen bidragit till hårdare attityder mot tiggare när han mötte Soraya Post från Feministiskt initiativ i Agenda.

– Det är en ogrundad och osmaklig anklagelse, sade Ygeman.

Det var i Agendas reportage om tiggarnas situation som Thomas Hammarberg, expert på mänskliga rättigheter och ordförande i regeringens egen kommission mot antiziganism, sade att regeringens utspel på senare tid om tiggeriet kan ha bidragit till hårdare attityder mot tiggare och romer. Något som alltså inrikesministern vände sig starkt emot.

Agenda

– Vi har från dag ett tagit hatbrott på allvar, gett polisen speciella uppdrag att kartlägga brott mot utsatta EU-medborgare och ge förslag på åtgärder, vi har kraftigt förstärkt de enheter som jobbar mot hatbrott.

Post: ”Regeringens uttalanden är beklagliga”

Men Soraya Post, EU-parlamentariker för Feministiskt Initiativ och själv rom, sade att hon tycker regeringens uttalanden är beklagliga.

– Jag är väldigt besviken på regeringen. Jag har inte tidigare hört någon regering som öppet går ut och uppmanar att inte känna empati när man ser fattigdom framför sina egna ögon. Förslaget är att man ska skänka till frivilligorganisationer i stället – men det ena behöver inte utesluta det andra.  I en tid när främlingsfientliga krafter växer sig starkare är det vansinnigt farligt att uppmana att människor inte ska känna empati.

Vad gör det med klimatet menar du?

– Det gör att människor tar sig rättigheter som de inte ska göra, legitimerar kanske ännu mera hatbrott.

”Ingen långsiktig lösning att tigga på våra gator”

Anders Ygeman menade dock att Åsa Regnérs debattartikel uppmanar folk att ge pengar och visa medmänsklighet.

– Den säger att ett alternativ är att ge till organisationer som är verksamma i Rumänien och Bulgarien. Det är upp till var och en att avgöra hur man vill hjälpa. Men artikeln uppmanar människor att hjälpa.

Enligt regeringen gör pengarna bäst nytta på plats i hemländerna?

– Ja det tror jag också. Det är ingen långsiktig lösning att människor ska tigga på våra gator, sade Ygeman.

Vilket Soraya Post instämde i, men samtidigt sade hon att det är ett faktum att de sitter här därför att de kommer från miljöer där de inte kan överleva.

”Vi får inte ha en förmyndarpolitik”

– Vetenskap och forskning visar tvärtom att det är mycket bättre att ge pengar till dem… Vi får inte ha en förmyndarpolitik. De här människorna vet vad de behöver bäst och vad de ska göra bäst med pengarna. Och jag har sett en hel del exempel på att människor som har fått pengar här i Sverige och tagit med sig dem, bygger sin egen infrastruktur där samhället brister, sade Soraya Post.

Anders Ygeman, när Soraya Post säger att hon aldrig hört en regering uttrycka sig på det här sättet, vad svarar du?

– Det är möjligt men det står var och en fritt att välja hur man vill vara med och bidra. Men om ingen bidrar till frivilligorganisationerna, finns ju inga organisationer där. Regeringen har bidragit med över 50 miljoner kronor till frivilliginsatser för social inkludering. Men ska man bygga en långsiktig förändring gäller det att bygga den på plats, sade Ygeman.

Debatten handlade också om att regeringen vill göra det lättare att avhysa människor från olagliga bosättningar.

– Det är en politik som inte sätter människan främst. Det finns ingen medmänsklighet i det, sade Soraya Post, som menade att Sverige borde rusta sig för att det finns EU-medborgare som inte har särskilda yrkeskunskaper med sig.

Vad menar du med rusta, ska vi ha bostäder klara?

”Kan inte erbjuda boende för alla i Europa”

– Arbetsförmedlingar måste till exempel ha ett samordningsnummer. När man klubbat igenom det här har man inte brytt sig om de här fattiga människorna, svarade Post.

Anders Ygeman sade att människor är välkomna hit för att söka arbete eller utbilda sig.

– Men vi kan inte tillåta att människor bosätter sig på andra människors tomter eller i andra människors bostäder.

Vart ska de ta vägen då?

– Kortsiktigt är det socialförvaltningen som ska erbjuda alternativ. Ytterst ansvarar den enskilde för sitt boende. Vi kan naturligtvis inte erbjuda boende för alla människor i Europa. Det är en orimlig tanke. Däremot ska vi vara öppna och välkomnande, sade Anders Ygeman.

Se hela debatten genom att klicka på bilden här ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Agenda

Mer i ämnet