Ygeman och Åkesson i debatt om det svenska skuggsamhället

Uppdaterad
Publicerad

Över 10 000 personer med utvisningsbeslut efterlystes 2021. Det beror på att regeringen har tappat kontrollen, menar Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson.

– Det är helt fel, säger migrationsminister Anders Ygeman (S).

När en efterlyst kvinna med ett avvisningsbeslut, som jobbade som städerska i Sverige, frihetsberövades vid statsministerns hem tog debatten om det svenska skuggsamhället fart igen. 

Kvinnan är en av många som stannat kvar i Sverige trots avvisningsbeslut. 2021 anmäldes över 10 000 personer som fått avslag på sin ansökan om uppehållstillstånd som avvikna och efterlysta av polisen.  

Det handlar om fall där Migrationsverket gjort bedömningen att en polisinsats behövs för att verkställa utvisningen.

SD: Polisen behöver resurser

Trots politiska löften om att fler utvisningar ska verkställas har siffrorna legat på samma nivåer i flera år. Sedan 2017 har Migrationsverket överlämnat omkring 17 000 avvisningsärenden per år till polisen – och varje år har över 10 000 personer blivit efterlysta.  

Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson riktar kritik mot regeringen. 

– Regeringen inte gjort någonting för att förbättra situationen, tvärtom, man har tappat kontrollen fullständigt. Det är väldigt allvarligt, säger SD-ledaren i Aktuellt.  

Åkesson menar att polisen behöver bättre möjligheter att kontrollera om personer har laglig rätt att vistas i Sverige.  

– Man har inte gett polisen de resurser och de befogenheter man behöver för att göra till exempel inre utlänningskontroller, säger Jimmie Åkesson. 

“Människor sticker iväg” 

Sveriges migrationsminister Anders Ygeman (S) menar att det Jimmie Åkesson säger om regeringen inte stämmer. Ygeman påpekar att ett beslut har fattats om just inre utlänningskontroller.

– Migrationsverket har numera rätt att vid inre utlänningskontroll utföra fingeravtryck och ansiktsigenkänning, säger han.  

Migrationsministern håller däremot med Jimmie Åkesson om att mer måste göras. 

- Vi behöver mottagningscenter där vi har en samlad asylhantering så vi kan undvika att människor sticker iväg när de får ett nej, säger han. 

Det behövs även ett bättre samarbete med mottagarländerna, fler förvarsplatser och tuffare krav på arbetsgivare, menar Anders Ygeman.  

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.