Skuggsamhället i Sverige och de papperslösa människorna, som befinner sig i landet utan laglig rätt, är en återkommande fråga inom migrationsdebatten som återigen blivit högaktuell. Men hur många människor det faktiskt rör sig om kan varken Migrationsverket eller Polismyndigheten svara på.
– Jag upplever att många av de som rör sig i Sverige rör sig också väldigt snabbt över flera gränser inom Europa. Det är svårt att ha kontroll över hur många de är eller var de befinner sig, säger sektionschefen Cajsa Velden på Nationella gränspolisen.
Samtidigt är migrationsexperten Alexandra Segenstedt på Röda Korset kritisk till hur debatten förs.
– Debatten blir ofta förenklad i en väldigt komplex fråga. Vi vet att det finns personer som lever i Sverige som inte har en laglig rätt att vistas här, men det finns otroligt många orsaker till det, säger hon.
Efterlysta av polisen
Vid slutet av 2021 fanns det 18 000 öppna ärenden gällande personer som fått avslag på sin ansökan om uppehållstillstånd, men där Migrationsverket har gjort bedömningen att det finns behov av polisiära insatser för att verkställa utvisningen. Men av dessa ärenden, har runt 10 000 personer avvikit o anmälts som efterlysta.
Cajsa Velden pekar ut bristen på förvarsplatser som ett problem och menar att fler förvarsplatser ger gränspolisen bättre förutsättningar.
– Så att vi kan hålla folk i förvar tills att vi kan verkställa en utvisning, säger hon.
Fruktar för sina liv
Enligt Röda Korset, som arbetar nära de så kallade papperslösa människorna, finns det fler anledningar till varför de ibland väljer att avvika. Främst kan det handla om rädslan för sin egen och sina familjers säkerhet och liv.
– Jag tror inte att någon väljer att leva som papperslös om de hade ansett att alternativet var bättre. Situationen som de kom ifrån och valde att lämna är fortfarande likadan och då gör de ibland en annan bedömning än de svenska myndigheterna, säger migrationsexperten Alexandra Segenstedt.
Därför anser hon att det är viktigt att stötta individerna under processens gång och få dem att känna trygghet med att återvända till sina hemländer.
Öppna ärenden överlämnade från Migrationsverket till polisen
2021: 18 279 varav 10 124 efterlysta
2020: 16 994 varav 11 302 efterlysta
2019: 17 706 varav 11 818 efterlysta
2018: 17 515 varav 12 044 efterlysta
2017: 17 020 varav 12 235 efterlysta
Siffrorna visar antalet öppna ärenden i kategorin överlämnade från Migrationsverket, samt hur många av dessa som är registrerade som efterlysta vid årets slut.
Källa: Polisen