Det var under ett FN-uppdrag i provinsen Kasaï Central i mars 2017 som Zaida Catalán, hennes amerikanska kollega Michael Sharp och tolken Betu Shintela fördes bort och mördades.
Zaida Cataláns mamma Maria Morseby säger till SVT Nyheter att hon och Zaidas lillasyster Elizabeth Morseby tillsammans med andra anhöriga, ambassaderna, svenska och amerikanska UD under åren har ”fått kämpa med näbbar och klor” för att se till att rättegången skulle fortsätta.
– Vi har gjort det vi kan. Det har varit jobbigt, väldigt jobbigt stundtals.
På lördagen meddelade militärdomstolen i Kananga de allra första domarna.
”Makteliten går fri”
51 personer döms till döden, varav många civilister som misstänks ha kopplingar till den lokala milisen Kamuina Nsapu. Ett fåtal har kopplingar till den kongolesiska regimen, däribland överste Jean de Dieu Mambweni som döms till 10 års fängelse för tjänstefel.
– Vi är helt emot detta, båda familjerna. Jag vet att inga avrättningar genomförs utan det är livstids straff, samtidigt hör jag att fängelserna är så dåliga att bara ett fängelsestraff kan innebära döden, säger Maria Morseby.
Hon tror inte heller att domarna är säkra, och påpekar att 22 personer har dömts i sin frånvaro.
– De som genomförde de här fruktansvärda brotten betalar priset medan den högre makteliten som beställde mordet på Zaida går fri.
– Man vill inte att sanningen ska komma fram, vem som ligger bakom.
Hoppas på forsatt process
Maria Morseby är väldigt kritisk till att överste Mambweni, som har misstänkts för inblandning i morden, inte döms för dådet utan endast för att ha underlåtit att hjälpa FN-gruppen när de befann sig i fara.
– Det hade varit en början, säger hon.
SVT:s Uppdrag granskning har tidigare avslöjat att milisgruppen Kamuina Nsapu var allierade med delar av den kongolesiska militären, att morden var planerade och förankrade i delar av statssektorn.
Utrikesminister Ann Linde (S) har kommenterat domarna på Twitter, och skriver att det är avgörande att utredningar som rör andra inblandade fortsätter för att ”ytterligare avslöja sanningen och få rättvisa”. Det vill även Maria Morseby.