Enligt det statliga kinesiska tv-bolaget CCTV lyfte sonden från månens yta kl 16.10 svensk tid under torsdagen.
Kinas sond Chang'e-5 har jobbat på oväntat snabbt på lavaslätten Stormarnas ocean på månen. Ett helt jorddygn före utsatt tid var alla mineralprover insamlade, meddelar rymdstyrelsen CNSA.
Därmed vidtar nu nästa riskfyllda del av Kinas prestigeprojekt på månen — att landningsfarkosten ansluter till skeppet som ligger i omloppsbana, och skickar hem proverna till jorden.
Om det lyckas ansluter sig Kina till den mycket exklusiva klubb med nationer som bärgat och fört hit material från månen, ett sällskap där bara USA och dåvarande Sovjetunionen ingår sedan expeditionerna på 1960- och 70-talen.
Döpt efter mångudinna
Chang'e-5, som är döpt efter den kinesiska mångudinnan, landade i det tidigare outforskade området Oceanus Procellarum (”Stormarnas ocean”) på månen i tisdags.
Kina har offentliggjort filmer från landningen, spridda av västerländska branschjournalister , som visar hur sonden flyger in flackt, saktar ned och justerar sin position innan den dimper ned i mångruset.
Mineraler från månen
Just att landa och lyfta kontrollerat på månen har av experter beskrivits som extra svåra utmaningar att lyckas med för de länder som vill kalla sig rymdstormakter. Många har försökt, och många har misslyckats — även USA och Sovjetunionen i början, och på senare år bland andra Indien och Israel.
Om Chang'e-5 lyckas ta sig tillbaka, och landa i Inre Mongoliet i mitten av december blir det första gången sedan 1976 som mänskligheten får hit mineraler från månen. Dessa prover anses också extra intressanta eftersom de är från en tidigare icke besökt del av månytan.