Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: SVT/TT

All receptfri hostmedicin är verkningslös – men får säljas på apoteket

Uppdaterad
Publicerad

I Sverige köper vi varje år mängder av receptfri hostmedicin. Men det vetenskapliga stödet för att de har någon effekt är svagt eller obefintligt. Så varför får de säljas som medicin på apotek?

Under 2018 lade vi 140 miljoner kronor på receptfri hostmedicin. Om man slår ut den sålda mängden hostmedicin på alla invånare –alla– invånare i Sverige blir det i snitt över 30 doser per person. Det visar statistik som E-hälsomyndigheten tagit fram till SVT.

Men trots att det säljs så mycket saknar medicinerna vetenskapligt dokumenterad effekt mot hosta. Region Skåne skriver i sina terapiriktlinjer 2019 att ”Hostmediciner har mycket begränsad och dåligt bevisad effekt. (...) De kan därför inte generellt rekommenderas.” Även Läkemedelsverket avråder från att använda hostmediciner i en informationsskrift från 2008.

Handlar om placebo

Flera studier, bland annat en i Respiratory Physiology and Neurobiology tyder på att den effekt mot hosta som kan upplevas till stor del handlar om placebo, samt effekter som lika gärna kan fås av te, eller honungsvatten eller liknande. Liknande studier skrivs om i Läkartidningen.

Men hur kommer det sig att de får säljas som mediciner på apotek i Sverige? Vi kontaktade Läkemedelsverket som är tillsynsmyndighet och efter många turer lyckades vi få ett svar. Det handlar om hur våra lagar är utformade.

I videon får du en förklaring till varför.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.