• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Roger Pohjanen, senior rådgivare på Riksbyggen. Foto: SVT

Riksbyggen: Inga fel på rörinstallationen

Uppdaterad
Publicerad

Riksbyggen, som ansvarar för bygget av Henry Landströms hus, anser inte att det är något fel med rörinstallationerna. Detta trots att rörentreprenören själva erkänt att de inte följt bygghandlingarna.

Plus rapporterar om Henry Landströms problematiska vattenledningar. Det är Riksbyggen som varit beställare av huset som Henry Landström bor i, som bostadsrättsföreningen nu äger. Riksbyggen menar att det inte är något fel med rörinstallationerna.

– Jag ser inga risker med installationen, den uppfyller sin funktion och vi har tagit vattenprover som visar att det inte finns legionella i vattnet, säger Roger Pohjanen, senior rådgivare på Riksbyggen.

Plus granskar bostadsaffärer

Boverket avråder

Reglerna för vattenledningar har förtydligats sedan huset byggdes, men redan då avrådde Boverket från att placera kallvattenledningar i varma schakt, så som i Henrys hus. Om man trots det måste placera rören i varma schakt så står det så här i Boverkets byggregler:  

“[Då] bör samtliga installationer utformas och isoleras så att temperaturökningen på tappkallvattnet blir så låg som möjligt.”

För lite isolering?

Men trots att rören i Henry Landströms hus har isolerats med mindre isolering än det som finns föreskrivet i handlingarna menar Riksbyggen att det är korrekt gjort.

– Den här installationen är genomförd enligt Boverkets regelverk. Det har också slutbesiktigats utan några anmärkningar, säger Roger Pohjanen.

Men enligt företaget som besiktat fastigheten berodde det sistnämnda på att beställaren, alltså Riksbyggen, inte haft synpunkter på installationen och att rörisoleringen ansågs utförda enligt kontraktshandlingarna.

Rörentreprenören medger fel

Rörentreprenören som gjort installationerna har skriftligen medgivit att isoleringen inte stämmer med bygghandlingarna. Men trots att den skriften skickats till bostadsrättsföreningen av Riksbyggen, säger sig nu Riksbyggen inte känna till det.

– Det är ny information för mig så det kan jag inte svara på, säger Roger Pohjanen.

Rörentreprenören vill inte ställa upp på intervju utan hänvisar till Riksbyggen. Men vd:n på företaget säger nu att de anser att de följt gällande rambeskrivning, trots att de alltså tidigare medgivit fel.

Riksbyggen ska mäta vattentemperatur

Nu ska Riksbyggen låta mäta vattentemperaturen i fastigheterna. Och om det visar att det blir för varmt lovar de nu att åtgärda det.

– Det finns en rad byggtekniska åtgärder vi kan göra för att få ner temperaturen. Vad kan jag inte säga innan utredningen är klar, säger Roger Pohjanen.

Följ Plusredaktionens pågående granskning av bostäder här – och tipsa reportern!

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Plus granskar bostadsaffärer

Mer i ämnet