Erfarenheter från Israel visar att dödstalen och sjukhusbeläggningarna minskar kraftigt när 50 procent av invånarna fått vaccin. För att stoppa smittspridningen genom flockimmunitet krävs ännu högre vaccinationsgrad.
– Man vill komma upp till runt 70-80 procent, säger Ali Mirazimi, professor i klinisk virologi vid Karolinska institutet som också har en halvtidsanställning vid Folkhälsomyndigheten.
Riskerar vaccinationsskyddet
I Europa har drygt 40 procent av invånarna nu fått minst en dos av covid-19 vaccin men i många av världens fattiga länder är motsvarande siffra knappt 1 procent.
– Tar vi inte bort viruset från andra delar av världen så kommer det här att flåsa oss i nacken, säger Mirazimi och forsätter:
– Så länge viruset sprids uppstår nya varianter. Plötsligt kan en variant passera vaccinskyddet och då börjar karusellen igen.
”Omfördelning måste ske nu”
Världens rika länder håller inne på långt fler doser än vad de själva behöver, konstaterar Anders Nordström.
Han är sekretariatschef för den oberoende expertpanelen IPPPR, som granskat WHO:s och världens hantering av coronapandemin.
– Omfördelningen måste ske nu, länderna får inte sitta och hålla på vaccin för att vara på den säkra sida – för då kommer ingen att vara säker.
Enligt IPPPR:s rapport har höginkomstländer kontrakt på vaccin för mer än 200 procent av sitt behov. Förra veckan utlovade EU 100 miljoner doser under 2021 till det internationella samarbetet Covax som ska bistå fattiga länder med vaccin.
– Det är alldeles för lite, säger Nordström.
– Ur epidemiologiskt perspektiv är det viktigare att vi får ut vaccinet i världen. Det handlar inte om rättvisa, det handlar om hur vi ska få stopp på utbrottet.